Peluang VS Minat

Dalam hidup ni kita sentiasa diberi peluang. Tapi bagi FK tak semua peluang tu sesuai dengan minat kita. Tapi adakah kita akan merebut peluang itu dan mengabaikan minat kita ? Bagaimana pula kalau kita mengikut minat kita tetapi peluang yang sesuai dengan minat kita tu tak sampai-sampai.

FK pon tak tau benda apa yang FK paling minat dalam hidup. Bidang apa yang FK betul-betul minat. Sebab tu masa FK apply nak amik engineering kat UTP ni dan terus FK dapat dengan scholarship PETRONAS FK terus je terima. Lalu baru FK sedar belajar ni memang susah sebab kena bagi full commitment dah tak boleh nak malas-malas.

Kadang-kadang tu FK rasa malas sangat nak belajar. Adakah sebab course yang FK amik ni tak sesuai ngan minat FK atau pon FK ni memang dah malas giler nak belajar. Tapi adakah dengan berhenti belajar dan terus bekerja akan menghilangkan malas itu. Mungkin nanti FK malas nak keje gak.

Lalu setelah ESU mengadakan polisi menggantung scolar bagi sesapa yang dapat GPA bawah 2.5 dn polisi itu telah menyebabkan FK terjerat, FK mula berfikir yang sekarang ni minat dan peluang tu tidak berada didalam genggaman FK.

Oleh tu FK kena merebut balik peluang tu dan memupuk minat dalam belajar. Mungkin tu je cara untuk FK berjaya. Kadang-kdang kita kena berkorban. Betul tak. Tapi bagi anda yang masih diberi peluang tu rebut peluang tu disamping berfikir elok-elok sebelum mebuat keputusan.

Okla. Walaupon anda rasa blog FK ni bosan giler, tapi baca je la ek. FK pond ah takde idea nak tulis apa. Ada gak kawan-kawan FK suh kutuk sape-sape. Tapi tunggu la dulu. Bye.

Related Posts with Thumbnails