Hai, Apa Khabar Kawan Kawan!

Lama betul FK tak update kat sini kan. Mintak maaf sangat sangatla ye kerana buat anda semua tertunggu tunggu. Macam macam sangat yang berlaku dalam hidup FK lately. So nanti akan datang FK akan cerita satu persatu.

Well, buat masa ni FK just nak wish you all semua HAPPY NEW YEAR 2011. Semoga tahun ni akan jadi tahun yang tebaik buat kita semua.

Oklah. Sekian dulu. Bye

Cari Ketenangan - Achik & Nana

Aku tengah rasa stress, tak seronok dan tak bermaya sekarang ni.

Tu saja. Tq.

Karangan Jenis Careka

Sepanjang hidup aku, aku sangatlah tidak reti nak buat karangan cerita. Tengoklah dalam blog ni, jarang la aku nak tulis pasal cerita cerita, selalu pasal pendapat je.

Kalau kat sekolah tu, tak akan punyalah aku pilih nak buat karangan jenis careka, asyik asyik pilih karangan fakta. Sebab setiap perenggan tu kena ada satu fakta, huraian, pastu bagi contoh. Senang.

Kang kalau aku buat cerita kang mesti kejap kejap lepas tu buat tu, lepas tu buat ni, tetiba dah habis sebab takde benda nak buat dah. Mesti karangan aku jadi pendek. Sebab aku sangatlah tidak reti nak describe suasana, benda, conversation, nak buat jadi menarik. Pakcik tak reti ok.

Jadi hari ni aku nak mencabar diri aku untuk membuat karangan jenis careka. Mana tau boleh masuk buku antologi kan. Wah.

**********************

Ketuk ketuk ketuk.. Ring ring ring.. Telefon bimbit nokia model 5200 berwarna merah putih yang diletakkan di sebelah bantal berbunyi. Lalu seorang lelaki yang berusia lebih kurang 23 tahun mencapai telefon bimbit itu. Dengan mata yang terpisat pisat dia melihat di skrin telefon bimbit itu. "Alah, dah pukul 6.45 pagi ke? Kena bangun ni, kata orang pagi pagi begini ilmu cepat masuk, " getus hati lelaki itu. Lalu dia bangun dan menuju ke bilik air untuk membuat apa yang patut.

Sekembalinya dia dari bilik air, terus dia membuka nota nota ringkas yang telah dibuatnya semalam untuk menghafal fakta fakta penting sebelum dia menduduki peperiksaan "Industrial Automation & Control System" pada pukul sembilan pagi nanti. Habis semua fakta fakta tentang fieldbus, DCS, PLC, capacitance level measurent dihafalnya. Bukan setakat itu, kertas ujian 1 dan 2 juga hampir lunyai dibeleknya. Mana tahu terkeluar semasa menjawab peperiksaan nanti, tidaklah kertas jawapan yang dihantarnya kosong saja nanti.

Sedar tak sedar, jam pon dah menunjukkan pukul 7.45 pagi. Terus dicapainya telefon bimbitnya itu yang terletak diatas rak buku sebelah meja belajarnya. Kemudian dia menghantar pesanan ringkas kepada rakan sekuliahnya, Fadzhli. "Li, nak gerak pukul berapa ni? Kereta kau kat mana?" Selang beberapa saat selepas itu, Fadzhli sudah membalas pesanan ringkas lelaki itu. "Pat, kol 830 kita gerak ya, kereta aku kat tepi jalan sebelah kafe."

Tepat pada masa yang dijanjikan, Pat menuju ke tempat meletak kenderaan seperti yang telah diarahkan. Kelihatan Fadzhli, seorang lelaki berbaju panas berwarna putih yang agak berisi badannya sedang memanaskan enjin kereta. Sambil menunggu teman wanita Fadzhli Atiqah bersama rakannya Faizatul, Pat menanyakan soalan yang disimpannya sejak semalam, "Fadzhli, nak cari flow yang mengunakan rumus Q sama dengan CEA darab punca kuasa dua darab differential pressure bahagi rho tu kan kena tahu inner dan outter diameterkan. Jadi beta sama dengan outer bahagi inner ke inner bahagi outer?" Lalu jawab Fadzhli, "owh, outer bahagi inner."

Sesampainya Atiqah dan Faizatul, Fadzhli terus memecut ke Dewan Chanselori yang menjadi dewan peperiksaan mereka pada hari ini. Sementara menunggu kebenaran untuk memasukki dewan peperiksaan, Fadzhli dan Pat berbual bual untuk menghilangkan nervous sambil sambil mengulangkaji pelajaran. Tetiba tiba, Pat tidak jadi nervous kerana dia teringat kata kata Simon Cowell, juri American Idol yang menyatakan the only reason you should feel nervous is when you are useless. Pat bukan seorang yang useless.

Kemudian Fadzhli menanyakan satu soalan untuk menguji daya ingatan Pat, "what is the principle operation of an electromagnetic flowmeter?" Dengan yakinnya Pat menjawab, "the principle operation of an electromagnetic flowmeter is based on Faraday's Law. An emf of electric potential is induced when a moving conductor with high velocity cuts through the magnetic potential of the magnetic flux. In this case, the liquid flows through the meter is the conductor." Ayatnya serupa macam ayat dalam lecture note sebab Pat memang dah menghafalnya sejak dari semalam.

Dan masa yang ditunggu mereka telah tiba. Saat untuk memasuki dewan peperiksaan. Sebelum masuk, mereka mengucapkan good luck kepada satu sama lain.

*************************

Tengok. Penat ok nak buat karangan jenis careka. Tu baru buat karangan dari pukul 6.45 pagi sampai pukul 9 pagi. Kalau lebih tak tau bape panjang lagi aku nak kena mengarang. Jadi, camne dengan percubaan aku untuk menulis karangan cakera? Btw, karangan ni hanya boleh dipaham oleh budak budak yang amik IACS sahaja. Haha.

Okla sudah malam. Jadi aku mau tido dulu. Bye.

Cik Masa, Catwalk Pelahan Pelahan Ye, Jangan Laju Laju

Kelmarin ku tanya apakah kau rindu, dan jawabnya diam saja. Eh eh, silap pulak. Kelmarin aku ada beritahu yang aku tak sabar sabar dan nak cepat cepat grad. Tapi bila fikir fikir balik, aku tak nak masa tu jalan laju laju, aku nak masa tu jalan slow and steady je. Sebab nanti aku rindu kawan kawan aku.

Tinggal beberapa hari je lagi yang tinggal untuk kami menghabiskan masa bersama. Sekarang ni je la masa yang ada untuk jumpa kawan hari hari, makan sama sama, tidur sama sama, borak sama sama, belajar sama sama, pegi mapley sama sama, main boling sama sama, ngumpat sama sama, cuci mata sama sama, mandi sama sama, cium mulut sama sama tak lupa juga lancap sama sama. Eh, dua benda last tu orang lain yang buat bukan aku.

Eh, KA mesti suka aku cakap pasal lancap lancap ni sebab dia aritu beria suruh aku update blog macam entri kondom aritu. Suko amekla ati.

Astaghfirullahalazim. Istighfar FK, istighfar. Lagha je semua semua ni.

Ok sambung semula. Lepas ni mesti dah tak dapat nak gomol gomol dengan kawan kawan. Sebab lepas ni nak jumpa pon bukan senang, semua lebih tumpu pada kerjaya, dan juga keluarga. Aku dah rasa dah dulu masa intern, susah amek la nak jumpa kawan kawan. Dah bersepah sepah kat mana mana ntah. Kalau nak jumpa pon kena buat appointment dua bulan sebelum lah. Benci.

Jadi kawan kawan, lepas ni marilah kita menghabiskan masa bersama sama sebelum masing masing membawa hala tuju sendiri. Tambah tambah bagi yang dah dapat kerja tu kan, tak reti reti nak pujuk hati kawan kawan yang belum dapat lagi ni. Tak gitu KA, Wanzul dan juga Tiqah. Eh Ayam dah dapat kerja belum? Dia tu memang suka senyap senyap je. Bukan boleh caya sangat.

Oklah. Hilal tidur la. Dah malam.

Lagenda Budak Setan

Sila tengok promo dibawah ni. Omg, macam best gila je cerita ni. Tak sabar nak tunggu keluar panggung. Aku tak ingat sama ada aku penah baca ke tidak buku ni. Rasanya penah, sebab aku ni memang suka baca novel. Oklah, sila layan saja promo ini.

Oh lupa pulak. Yang penting.. Yang penting ada Fazura. I like. Oh Fazura...


Inilah Cinta - Akim

Lagu ni serta muzik video dia sangatlah cute. Sukalah. Oit oit. Baca betul betul, lagu ni serta muzik video dia yang cute, bukan Akim. Tak kisahlah sape yang nyanyi pon yang penting lagu ni best. Memanglah kena cute kan sebab lagu ni kan jadi lagu iklan untuk Cornetto. Jadi mari kita layan muzik video sambil nyanyi nyanyi tengok lirik. Okeh.



Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku memandang mu
Dan terus datang mencuba
Adakah khayalku menjadi nyata

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku merasa cinta

Chorus
Mungkin inikah yang dinamakan cinta
Hati gembira rasa bila kau kata cinta
Siang yang suram kini menjadi ceria
Hati yang gelisah akhirnya kini menjadi bahagia

Oh resah hati gelisah
Ku takut tak diterima
Rupanya kau juga sama
Seperti aku yang merasakan cinta

Ulang Chorus

Sungguh susahnya aku mendekati mu
Mengambil kesempatan untuk tunjukkan cintaku
Rasa bahagia bila kau menerimaku
Indah semuanya hilang semua resahku
Kita berdua kini menjalin cinta
Inilah cinta kita
Akhirnya kini menjadi bahagia

Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta

Update Terbaru Dari Aku

Hai semua. Lama gila oiii aku tak update blog.. oink oink. bulan mei tak berusik langsung blog aku ni. Jadi aku update la ye pasal aku sekarang ni.

Sekarang ni tengah final exam terakhir aku sebagai student. tak sabar rasanya nak habis cepat cepat tapi biar masa study tu rasa lama je biar semua ilmu tu bagai di absorb unconsciously. Setakat ni aku dah habis dua paper semalam, Cultural Anthropology dengan Operation Management. Selasa ni paper Industial Automation & Control System, dan paper last aku ialah pada sabtu depan, paper Power Electronics 2. 9 June pulak final presentation FYP aku, pastu GRADDD.

Oh ye, hari tu aku ada tulis pasal soalan Cultural Anthropology tu kan, so aku dah dapat jawapan dia dah. Meh sini aku bagi tau.

Soalan pasal marry out or die out tu macam ni jawapan dia. Dalam sesetengah culture, diorang mengamalkan perkahwinan dalam group mereka sendiri, tapi kadang kadang bila group tu ada penyakit genetik ataupon keturunan, lebih baik mereka kawin dengan orang dari luar group tu supaya anak cucu yang bakal lahir tu tak mewarisi penyakit mereka yang boleh menyebabkan kematian. Contohnya telesemia, kalau dah dua dua mak bapak ada membawa gen talasemia, maka anak yang bakal lahir tu akan sakit la kan, so better dia kawin dengan orang yang tak membawa gen telesemia.

Ok, ada paham?

Soalan religion may keep the rich rich and the poor poor tu plak jawapannya cam ni. Menurut teori Marxism, dunia ni terdiri daripada 2 kelas sahaja, iaitu the rulling class, dan juga the working class. The rulling class ni sah sah la yang kaya raya, banyak harta, ada power, pegang sumber ekonomi, manakala working class ni orang orang miskin yang hanya ada kudrat untuk bekerja sahaja.

Jadi, rulling class ni tahu kalau working class ni memberontak, habis la diorang. Jadi mereka memperkenalkan dan menggalakkan working class ni untuk have religion. Sebabnya, religion tu hanyalah illusion je. Bila working class ni percaya pada agama, maka lebih senangla rulling class ni nak memeras working class ni. So jurang society pon akan ada disitu.

Tapi macam mana la religion boleh buat sampai macam tu sekali kan. Haaa, dengan religion, working class ni akan ada harapan bahawa dalam kesusahan diorang tu, akan datang mereka akan mengecapi jugak kebahagaian, ada syurga. Selain itu, dengan agama jugak mereka jadi redha je, tak pela susah susah sekarang, dapat pahala. redha je. Agama jugak menyebabkan working class ni tak berusaha apa apa, just berharap satu hari nanti tuhan akan tolong mereka.

Jadi sebab tu la religion keeps the rich rich and the poor poor. Betul tak?

Ok masuk topik lain. Sejak aku tak bawak kereta ni ni kan aku rasa dunia aku ni sempit aje. Rasa terkurung je dalam UTP ni. Kalau nak gi memana kena mintak tolong orang, kena tunggu orang, kena pinjam orang, so kebanyakkannya aku just jalan kaki je. Alah tu pon bukan jauh sangat pon, paling jauh pon pegi IRC dengan bank.

So, aku jadi burung didalam sangkar je la tak pon ikan didalam akuarium. Dapat tengok dan berimiginasi je la keadaan kat luar macam mana. Haha, sedikit over disitu. Rasa dia lain bila kau tak penah bawak kereta dengan kau penah bawak kereta tapi kereta tu dah takde. Rasa lain. tapi takpela, dekat nak habes dah pon kan.

Topik lain. Sekarang ni aku dah ada tabiat apa ntah. Mana ntah aku dapat. Sebelum tidur aku akan baca blog blog perempuan perempuan muda yang dah kahwin macam blog Ceeramon, Kasih Aleeya, Kak Tijah, Apple Green, Peej Burhan (ops dia belom kawin), Virus Padu, Cik Geli Geli. Aku tak link sebab malas plak nak carik blog diorang. So cari sendiri la ye. Tapi kenapa aku baca blog perempuan. Ye la paham paham je la, ada ke blog lelaki yang selalu update pastu cerita kisah seharian mereka termasuklah kisah kisah dalam selimutkan. Mana ada kan. Rasa best je baca kehidupan berumah tangga diorang tu. Macam syook ya tak. Bila dah syok baca tu aku tengok tengok jam dah pukul 4 pagi. Tu yang bangun pukul 12, 1 tengahari tu.

Hurm, sapa nak kawin dengan aku?

Jadi dah cukup panjang belom post aku kali ni untuk cover bulan mei punya post? Cukupla kan. Nanti nanti lepas ni kalau aku ada mood aku update lagi ye.

Ok bye.

Jawapan Test Cultural Anthropology

Semalam aku ada test Cultural Anthropology. Open book. Kalau open book comfirm comfirmla jawapan bukan direct dari note kan. Kena berfikir bagai.

Masa 60 minit yang diberikan itu dirasakan cukup pendek, tulisan dah macam cakar ayam dah. Lalu sampailah ke minit minit genting untuk aku menyiapkan soalan yang ditinggalkan sebab susah nak fikir.

Soalannya,

Marry out or die out. Elaborate the statement in the context of marriage.

Dan antara jawapan yang aku buat yang boleh kata memorable ialah,

I agree with marry out because marriage is very important. In marriage, one will feel protected especially women because women cannot protect themself.

Ha tak pitam jawapan macam tu. Ladies, sorry la ye, bukan nak merendahkan martabat kaum wanita, tapi tu lah ayat yang terdesak keluar dari kepala otak aku ni.

Soalan kedua yang aku tulis jawapan yang ntah apa apa ialah,

Explain the following statement, Religion may function to keep the rich, rich and the poor, poor.

Jawapan aku,

It is not true. In religion, they belief in god not economy.

hahaha.. lawak weh jawapan aku.. macam orang tak cukup akal.

Aku Homesick

Aku homesick. Sebab aku rindu giler kat Aina Batrisyia. Macam Aina Batrisyia rindu kat aku je. Ah, aku pasti Aina Batrisyia rindu kat aku.


Rindu kat rambut mengomang Aina Batrisyia tu.

Rindu nak cium pipi Aina Batrisyia.

Rindu nak peluk peluk dia.

Rindu nak bawak Aina Batrisyia pegi padang permainan.

Rindu nak pimpin tangan Aina Batrisyia bila dia nak langkah longkang kat padang permainan tu.

Rindu nak lari lari tinggalkan dia masa nak balik dari padang permainan.

Rindu nak teman Aina Batrisyia mandi kat luar rumah.

Rindu nak mandikan Aina Batrisyia walaupon dia tak suka mandi ngan aku sebab aku main simbah je dia.

Rindu nak basuh berak Aina Batrisyia. Heh, paling rindu ni.

Rindu nak basuh kereta dengan Aina Batrisyia walaupon dia menyebuk je lebih.

Rindu nak bawak Aina Batrisyia gi kedai.

Rindu nak tengok tv dengan dia sebelum tidur pastu kena bawak dia tidur dalam bilik dengan emak masa semua orang dah tidur tengah tengah malam buta tu.

Rindu nak tolak tolak Aina Batrisyia atas basikal.

Ah rindunya. Rindu rindu rindu.

Yang lain kat rumah tu tak ada la rindu sangat macam tengah rindu kat Aina Batrisyia ni.

Selamat Hari Jadi Amir

Hari ni, 26 April 2010 adalah hari jadi adik saya, Ame yang ke 15 tahun.. wooot wwooot.. dah 15 tahun.. huuu..

Ni Ame dulu. Masa sekolah rendah. Gemok. Dan comel.


Ni Ame sekarang, masa sekolah menengah. Dah tak gemok. Juga tak comel. haha


Jadi, HAPPY BIRTHDAY AME yang ke 15 tahun.

Sorry tak ada gambar lagi better sebab malas nak carik. =p

Seriously???

Sedang sedang aku melunsuri internet untuk mencari bahan untuk project operation management aku, tiba tiba keluar benda alah ni.


Seriously??

Mcdonalds case study project management pon dikira criminal activity. What kind of criminal activity? Please tell me. Merompak? Membunuh? Merogol? Pecah Amanah? Rasuah?

Arghhh please la.

A Friend Is Like A Bra??

Sedang sedang aku melayari facebook, tertengok status member aku ni ha..


Kalau tak nampak, dia tulis ni:


"a friend is like a good bra - hard to find, supportive, comfortable. always lifts u up, makes u look good.. and always close to ur heart!!" -quote-


ha, pada lelaki lelaki kat luar sana yang teringin sangat pakai bra, inilah masanya. a bra is like a friend. jadi pakaila bra 24jam.. haha

Jadual Exam Dah Keluar

Perhatian warga UTP sekalian, jadual exam 1st draft dah keluar. Walaupon dah keluar sejak jumaat hari tu, aku nak gak update arini kan.


Ni ha jadual exam aku. Tengok tu tengok tu.




Aku habes exam 2 june. Lepas tu bye bye UTP. Walaupon ni baru jadual 1st draft, namun harap harap final draft nanti tak ada yang berubah sangat.

Lean On Me

Hari tu tengok Glee, aku tertarik dan tersuka kat satu lagu ni. Lean on me. Lirik pon sangat bermakna dan penih inspirasi. Lagu ni Glee Club persembahkan untuk Finn dengan Quin bagi diorang tabah mengharungi saat saat sukar bila dapat tahu Quin mengandung dengan nak sesuaikan diri dengan reaksi masyarakat dan keluarga gak.

Jadi jomla kita layan video lagu ni serta liriknya sekali k.




Um um um um
um um um um
um um um um um x2

Sometimes in our lives
We all have pain
We all have sorrow
But if we are wise
We know that there's always tomorrow

Lean on me!
when you're not strong
and I'll be your friend
I'll help you carry on
for it won't be long
'till I'm gonna need
somebody to lean on

Please! (please)
swallow your pride (pride)
if I have things
you need to borrow
(For) for no one can fill
those of your needs
that you wont let show

So just call (call) on me brother (hey)
when you need a hand (When you need a hand)
we all need (need) somebody to lean on!
(I just might have a problem)
I just might have a problem that you'll understand
we all need somebody to lean on!

Lean on me (hey)
when you're not strong (When you're not strong)
I'll be your friend (I'll be your friend)
I'll help you carry on (help you carry on)
for it wont be long (o it wont be long)
'till I'm gonna need somebody to lean on

(Just lean on me) you just call on me brother (hey)
when you need a hand (when you need a hand)
we all need (need) somebody to lean on! (somebody to lean on)
(I just might) I just might have a problem that you'll understand
we all need somebody to lean on!
Lean on me

If (If)
there is a load! (there is a load)
you have to bare (you have to bare)
that you can't carry
I'm (I'm higher) right up the road
I'll share your load
if you just call me

Call me (I'm calling)
Call me (when you need a friend)
Call me (call me)
Call me (call me) (when you need a friend)
Call me (when you need a friend)
Call me (if you need a friend)
Call me (any time of day
Call me

It won't be long till I'm Gonna need somebody to lean on, lean on, lean on
lean on lean on lean on me when you need a friend
lean on lean on lean on me lean on me
lean on lean on lean on me
I'm gonna need (somebody) somebody to lean on
I'm gonna need somebody to lean on (somebody to lean on)
Yeah


Inspiring kan.

Familiku


Pitam pitam pitam. Pitamla dah tulis panjang panjang tetiba terdelete plak. Pastu automatic save tu save yang blank page lepas terdelete tu. Sabar je la nak kena menaip semula. Gigih ni.

Ok. Aku jarang tulis pasal famili aku kan. Jadi hari ni teragak nak menulis, aku gagahkan la j gak kan walaupon dah terdelete tadi. haih. Memperkanalkan, ahli keluarga saya. Macam buku skrap kajian tempatan la pulak.

Aku. Wah gitu, kata nak kenalkan ahli keluarga, pastu tetap tulis pasal diri sendiri dulu ni. Semula semula. Aku, anak pertama dari 5 orang adik beradik. Ofcos dah tahu dah korang nak carut apa, yang paling buruk dan gemuk antara semua. Aku sedar tu. Harapan mak ayah serta keluarga. Kurang bercakap dengan keluarga kecuali Tisya. Kalau dengan Tisya rajin je aku melayan. Tapi bab bab memerintah dah menyuruh orang buat kerja tu aku la paling pandai.

Ayah. Seorang guru di SK Talang, Kuala Pilah. Berusia 48 tahun. Dulu kecik kecik garang tapi sekarang dah tak garang. Semua adik beradik aku macam tak rapat dengan ayah kecuali Tisya sebab Tisya kecik lagi. Kalau nak apa apa bisik bisik dengan mak dulu pastu mak baru bagi tahu ayah.

Emak. Seorang kerani di JKR Jempol. Berusia 50 tahun, namun masih rock dan cergas membuat kerja rumah. Selain tidur, masanya diluangkan membuat kerja rumah tak henti henti. Dari memasak, mengemas, membasuh baju, pinggan mangkuk, menyidai baju, kemudian memasak semula. Sebab adik beradik aku semua malas malas nak menolong. Kalau aku ada kat rumah, aku la yang paling boleh diharap untuk menyidai baju. Hari hari sebelum emak pergi kerja mesti pesan kat aku suh sidai baju, yang lain2 tu kang petang baru nak pegi sidai.

Akak. Anak kedua dari 5 beradik. Seorang pelajar politeknik di Kuantan. Walaupon seorang perempuan tetapi malasnya tu bukan main mengalahkan aku. Nak menolong mak aku kat dapur tu bukan main susah.

Atim. Lepasan SPM yang rasanya baru mendapat tawaran matrik johor. jauhnya lak ai. Pelajar yang pandai sebenarnya tapi sebab tak nak duk sekolah asrama,nak sangat sekolah kampung SPM pon dapat 5A je. Gila ah form 1 reject SMAP Kajang, form 4 reject SASER. Ini budak angin penuh satu badan ni.

Ame. Pelajar tingkatan tiga yang bakal mengambil PMR tahun ni. Aku rasa dia ni pandai dan berkeinginan nak sekolah bagus bagus, tapi sebab asyik main je belajar pon jadi malas. Harapan mak aku nak suruh pegi kedai ngan cabut uban. Urut urut sekali.

Tisya. Budak berumur 4 tahun tapi dah masuk pra sekolah. Sangat petah dan banyak bercakap. Comel dah berfikiran macam orang besar. Kalau tengok drama tu paham je kan. Tapi angin budak ni penuh satu badan ni woo.. tak boleh salah sket melenting bukan main. ada potensi jadi anak manja ni.

Walaupon masa mak aku mengandungkan Tisya, masa tu umur dah kira bahaya untuk mengandung sampai kena duduk ward berbulan bulan, tapi semua yang berlaku ada hikmahnya. Dan bagi aku, hikmah Tisya lahir kat dunia ni ialah untuk merapatkan hubungan keluarga aku. Aku rasa kalau tak ada Tisya rumah aku sunyi je la tak ada orang nak bercakap cakap sebab aku ngan adik adik aku tak rapat macam adik beradik orang lain. Jadi bila ada Tisya ada la penyeri.

Oh ya. Persamaan antara semua adik beradik aku adalah semuanya tak boleh ditegur. Bongih la lepas tu. Bongih tu marah. Aku rasa salah aku gak sbb dulu adik adik aku semua tak reti nak bongih bila kena marah ke kena tegur, tapi sejak aku lepas spm tu aku kalau kena marah terus nak melawan. Pastu sekarang adik adik aku semua dah terikut dah. Masalahnya sekarang aku pulak yang dah cool. haih.

Itu saja la pasal keluarga aku. Bukan best sangat pon macam keluarga orang lain, tapi bagi aku dah kira best la tuh. Buruk macam mana pon keluarga kita jugak kan.

Tabiat Tidur

Nak tahu? Dulu masa kecil-kecil, lawak pulak bila baca kecil kecil. Semula semula. Dulu masa kecik kecik, aku selalu tidur je bukak seluar. Bukan sebelum tidur tu bukak seluar pastu gantung. Masa nak tidur tu pakai seluar tapi dalam tak sedar masa tidur tu elok je bukak seluar sampai nampak kemaluan. Ah malu.

Tapi tabiat itu terjadi masa tidur malam je, kalau tidur siang siang tahu la pulak nak bersopan santun kan. Nasib masa masuk sekolah asrama masa form 1 tabiat ini tetiba terhapus. Kalau tak habisla jadi bahan bualan satu sekolah.

Sekarang pulak, tabiat tidur aku, aku bukan main susah nak tidur malam. Kena tunggu mata betul betul ngantuk baru aku pegi baring atas katil, kalau tak berlama-lamaan la aku baring atas katil tu. Pastu bila dah terlelap tu bukan lama, kejap je dah terjaga balik. Bila nak tidur balik tu yang payah tu.

Kadang kadang benda yang simple simple pon boleh buat aku terjaga balik, contohnya lampu dari mouse computer tu pon boleh buat aku terjaga dan susah nak tidur balik padahal bilik masa tu dah gelap gelita.

Kadang kadang sampai susah sangat nak tidur aku terpaksa bangun balik menghadap komputer, buatla apa apa seperti menulis blog macam sekarang ni.

Tapi bila agak agak dah subuh macam tu baru aku boleh tidur lena sampai la siang. Yang peliknya, kalau dah pagi tu aku tidur nyenyak dan lena. Tak pulak terganggu ganggu. Tu yang selalu terlepas kelas pagi tu. Sebab bangun2 je dah pukul 10,11.

Bila siang pulak, aku senang betul kalau nak tidur. Kalau weekend tu, walau baru lepas sejam dua bangun tidur, aku baring je terus tidur. Tak susah susah macam nak tidur malam. Lena. Waktu yang senang sekali buat aku ngantuk ialah waktu maghrib. Macam automatik, bila nak maghrib je mata ni bukan main la ngantuk yang amat, badan jadi penat. Kombinasinya semua cukup nak buat aku tertidur.

Teringat pulak masa zaman muda muda masa foundation, 1st year, 2nd year dulu. pukul 12 malam je aku dah siap siap nak tidur, memang tak ada la aku nak buang2 masa main tenet sampai pagi macam sekarang. beauty sleep orang kata. tapi tak beauty beauty gak kan. sampai orang dah tahu dah, pukul 12 je mesti aku dah tidur.

Mungkin sebab tabiat tidur ni dah jadi macam rutin kot, susah nak ubah, badan kita dah terautomatik disetkan macam tu. Tak pon sebab macam macam pikir dalam kepala otak ni, tu yang buat susah nak tidur.

Sebab apa ek?

gLee

Cepat cepat pergi tengok Glee. Glee besssttt. Dalam masa 24 jam, aku dah berjaya tengok Glee dari episode 1 sampai episode 15. Kau mampu?

Bagi aku, Glee lagi best dari High School Musical. Kalau nak bandingkan dengan Hotel Mania serta Kau Aku tu, macam langit dah bumi.


Jadi mari kita berkenalan dengan watak watak dalam Glee. Lelaki dalam kotak hijau kiri atas sekali tu nama dia Finn Hudson, dan gadis dalam kotak kuning sebelahnya itu ialah awek Finn, nama dia Quinn Fabray. Quinn ni mengandung dan Finn ni ingat anak dia tetapi sebenarnya baby tu anak lelaki 'kendu' dalam kotak merah kanan atas sekali. Nama dia Noah Puckerman.

Dalam masa yang sama, pompuan dalam kotak merah bawah sekali kanan tu yang bernama Rachel Berry suka dekat Finn. Rachel ni bajet dia diva dan dia paling berbakat plus dia ni anak kepada dua lelaki gay.

Lelaki gay dalam kotak biru sebelah Rachel tu nama dia Kurt Hummel dan mempunyai vocal yang sangat mantap sebab dapat sampai ke note F Sharp. Dia ni pon pernah suka dekat Finn Hudson.

Gadis gemuk dalam kotak kuning tengah tengah kiri pula nama dia Mercedes Jones. Walaupon gemuk, suara dia mantap sekali. Manakala gadis dalam kotak merah dibawah Mercedes tu nama dia Tina Cohan-Chang. Tina ni bercinta dengan Artie Abrams, lelaki yang pakai cermin mata dalam kotak tengah kanan. Artie ni lumpuh sebab dia kemalangan jalan raya masa umur 8 tahun.

Mereka semua ni adalah ahli Glee Club. Lelaki dalam kotak yang tengah tengah tu cikgu kelab tu. Nama dia William Schuester manakala perempuan tu nama dia Sue Sylvester. Sue ni selalu je nak sabotag Glee club sebab dia rasa tergugat dengan Glee Club.

Ah, tengok je la. Cite ni best.



Ni pulak gambar gambar pelakon Glee versi UTP. haha. Sweet memories with blue team masa family day EE hari tu.


Play Safe

Sekarang ni banyak sangat puki dan juga konek yang gatal nak buat sex lepas tu mengandung pastu nangis nangis pastu nak gugurkan tak ada duit pastu menyesal-nyesal pastu dah terberanak buang anak tu dalam tong sampah macam la baby tu pad penahan datang bulan. eh.

Main sedap sedap pandai, kaedah pancut luar tak reti kan. Ha, tu pon tak tau. Pegi baca buku biologi form 4. Kaedah pancut luar tu ialah main main main bila nak pancut, pancut kat luar. Susah kan. Kalau susah jangan main.

Ok ok. Kaedah lain, pakai kondom. Kondom pon tak tahu apa kan. Ha, ni kondom.


Eh, bukan bukan. Ni bukan belon la. Ni kondom. Sebut betul betul sebab bila nak beli nanti senang tak gagap gagap. Ok sebut. KOONNN DOOOMMM.

Rupanya dalam kotak macam ni.



Senang je nak beli, beli kat 7eleven, watson, guardian, supermarket pon ada. Harga RM3.50 dah dapat. Jadi sebelum main tu kumpul RM3.50 pastu pegi beli kat 7eleven. Sekotak tu ada 3 kondom, boleh main 3 kali. Eh macam biasa beli je ni. eh eh.

Cara penggunaan dia macam ni pulak.


Jangan berahi pulak.Ni tutorial je, turunkan apa apa yang ternaik tuh. Turun turun. Cukup cukup cukup.

Kepentingan memakai kondom semasa membuat seks bersama pasangan ada walaupon bukan secara halal ialah dapat mencegah kehamilan sebab air mani tu tak termasuk ke dalam vagina perempuan itu. Jadi bila sperma tidak bertemu dengan ovari, persenyawaan tidak akan berlaku. Tepuk tepuk tepuk.

Selain itu, penggunaan kondom dapat mencegah penyakit berjangkit seperti sifilis serta AIDS. dah la kau buat seks bebas, luar nikah plak tu, nak ke dapat AIDS free free? tak nak kan. jadi pegi beli kondom. Applicable kepada pasangan normal serta pasangan gay. Penting ni.

Juga sebagai eksesori kepada konek lelaki tu sebab kondom ni tampil dengan pelbagai warna dan perisa. Ada warna pink, biru, hijau serta ada perisa mint, vanilla serta strawberry. Jadi kalau agak konek tu buruk serta hitam legam beli la kondom. Hahaha. Ok tu lawak lawak je. Haha.

Jadi sudah paham? bagus bagus bagus.

Play Safe: Gunakan Kondom Apabila Membuat Seks.

P/S: Dosa tanggung sendiri ha..

Lukenabeb

Frequently Ask Questions (FAQ) untuk hari ni ialah sempat sembahyang jumaat tadi tak? atau sembahyang jumaat tadi taK? haha. sebab hari ni masjid utp buat prank.

Selalu time aku pegi samayang jumaat, kutbah pertama pon tak start lagi. tapi hari ni aku sampai je imam dah nak angkat takbir boleh? padahal ramai lagi budak yang tak sampai.

jadi lepas sembahyang tu nampak ramai je yang masbuk, tak kurang juga yang berbisik bisik, balik ni kena semayang zohor ni.

aku rasa ramai terpedaya ni sebab last week, kutbah jumaatnya bukan main lama, sembahyang pon lama. tu yang this week ramai yang lambat.

pandai masjid buat prank kan. pengajarannya, dengar azan je terus la gerak. bukan dengar azan baru nak mandi kan kan.

Bola Sepak

Hari ni aku nak tulis pasal bola sepak. So, please pay attention. Wah. Sebab bukan senang seorang yang tak minat bola sepak dan juga kaki bangku macam aku ni nak tulis pasal bola sepak. Bola lain takpe.

Bukan apa, pengalaman aku dengan bola sepak ni pon ada bape kerat je pon. Antaranya:

Masa kecik kecik dulu kalau ikut ayah aku gi tengok bola kat stadium, selain aku tengok orang yang lalu lalang jual burger, air dan juga kacang, aku juga tengok jam di hujung padang. Kira bape lama lagi game nak habis. Bosan ok.

Masa sekolah rendah pula, asal time pendidikan jasmani je cikgu suruh yang lelaki ni pegi main bola sepak kat padang. Jadi untuk orang yang tak minat bola macam aku ni takkan nak beria kejar bola kan, baik aku borak borak dengan goal keeper as if aku ni defender la kan. Pastu keeper tu leka lalu gollll. haha. Jadi, salahkan sistem pendidikan kita yang menyebabkan ramai budak budak jadi gemuk sebab mereka tak minat main bola sepak. Cuba dari sekolah rendah dia develop minat main ping pong ke, badminton ke, kan kan.

Aku bukan apa, aku takleh masuk la bila kena tengok orang ramai ramai terkejar kejap bola tu. Boring boring. Sama je pon cara main. Pastu bukan nampak sangat pon bola tu, sebab padang tu kan besar. Lagi pon setakat 90 minit main 2,3 gol je yang masuk bapak bosannya. Not worth to watch. Better aku tunggu result je, sama je kan.

Jauh pulak aku menyimpang, bukan itu main point yang aku nak tulis sebenarnya. Masa aku mandi tadi, aku terfikir, apa sebab orang Malaysia menyokong satu satu team yang main kat Liga Inggeris tu? Apa buat ada orang sokong MU, ada orang sokong Chelsea, ada orang sokong Liverpool. Sebab apa?

Kalau team Malaysia, orang sokong ikut negeri. Kalau orang Perak sokong team Perak, orang Negeri Sembilan sokong Negeri Sembilan. Tu aku paham la kenapa ada orang sokong pasukan tertentu.

Masalahnya, orang Malaysia ni ada yang sokong Liverpool padahal dia bukan penduduk Liverpool pon. Lokasi tepat Liverpool pon dia tak tau kat mana. Pastu jadi die hard fan. Jadi apa sebab utama mereka menyokong.

Adakah sebab warna team. Contohnya Mr.X menyokong Chelsea sebab jersey dia warna biru, team lain lain sume pakai merah, tak menonjol. Lagi pon biru warna kegemaran Mr.X.

Ataupon sebab pilihan selamat, contoh pilihan selamat adalah Menchester United, ramai je yang nak sokong MU. Sebab kononnya MU ni paling popular la. Jadi fan dia ramai. Pastu jadi ikut ikutan tanpa tahu sebab sebenar minat MU.

Ke sebab menyokong pemain. Minat gila team ni sebab ada barisan pemain yang handal2. Ada encik X, encik Y, encik Z. Tu pon betul ke minat sebab cara pemainan, ke sebab pemain tu ada rupa sket, popular, berpengaruh, pastu minat gila gila kan.

Pastu ada la yang boo MU, boo Chelsea, siap ada group kat facebook "group membenci MU". Pastu kalau team pilihan tu kalah terus bad mood ni. Tak boleh kena tegur ni, esok pegi ofis senyap je semua. Macam la dia ada share dalam team tu. kan kan.

Sebab apa? sebab apa? sila komen dah bagi tahu aku sebab apa? tak paham nih.

Paneh Paneh

umangaih, paneh e la hari ni. siang paneh malam paneh. nak tido pon bopoloh la. molokit e la ghaso e badan ni.

Pukul 4.38 Pagi

Jam sudah menunjukkan pukul 4.38 pagi. Sudah sejam lebih aku menggolek-golekkan diri di atas katil, namum mataku ini masih lagi liat untuk dipejamkan.

Sudah berbagai-bagai posisi telah aku lakukan untuk memujuk mata ini untuk lelap. Namun hasilnya kini aku bangun menaip dalam blogku ini.

Duhai mata, lenalah dikau. Duhai badan, rehatlah dikau. Duhai minda, cukup cukupla berfikir. Kerana pukul 9 pagi nanti kita ada temu janji bersama lecturer Operation Management, kemudian pukul 10pagi bersama Dr.Rama Rao mengajar Power Electronics 2. Selepas itu, pukul 11 pagi pula bersama Doc Mat bagi subjek Cultural Anthropology.

Sudahlah, mari kita tidur. Dengan lena. Dibuai mimpi mimpi indah. Bersama bidadari bidadari syurga.

Datuk Siti Nurhaliza Bintang Paling Popular 2009

Datuk Siti menang lagi anugerah bintang paling popular. Membawa pulang barang kemas dari habib bernilai RM150000 serta kereta bernilai RM130000. So bertambah lagi security guard kat rumah dia.

Well formulanya mudah, kalau tiada artis lain yang menyerlah tahun tu anugerah tu jadi milik Datuk Siti. Plus dah boleh jangka dah sebab banyak kali kamera fokus dekat dia dengan Datuk K sepanjang majlis berlangsung.

Ramalan aku hari tu ada 5 yang tak mengena. Artis lelaki dan wanita dimenangi oleh Black dan juga Yuna manakala pelakon filem lelaki dan wanita dimenangi oleh Que Haidar serta Liyana Jasmay. Serta penyanyi lelaki popular dimenangi oleh Aizat.

Tapi yang paling best sekali kemenangan drama nur kasih melalui pelakon utamanya yang mana pelakon tv lelaki dan wanita popular dimenangi oleh Remy Ishak dan juga Tiz Zaqyah. Tahniah.

Persembahan malam ni biasa biasa je sebab kebanyakkan mereka nyanyi lagu sendiri, jadi kejutan dan excitement tu kurang. Tapi persembahan yang paling menarik serta tidak bosan bagi aku ialah persembahan berkumpulan Akim, Hafiz, Dafi, Aril, Marsha, Ainul Aishah, Diana Danielle serta sorang lagi pompuan yang menyanyikan lagu KRU dan juga Feminin. Kalau Akim, Hafiz, Aril dengan Dafi buat boy band mesti gempak aku rasa.

Persembahan Dayang dan Alyah sebagai tribute untuk Datuk Khadijah Ibrahim tidak kurang hebatnya. Alunan serta lontaran vokal Dayang begitu mantap sekali.

Raja Azura serta Sharifah Shahira begitu mantap sekali sebagai pengacara. Suasana menjadi tidak bosan serta menghiburkan. Busana yang dikenakan mereka juga sangat cantik.

Pendek kata, Anugerah Bintang Popular kali ini berlangsung dengan jayanya. Tetapi kalau ada komen untuk penambahbaikan untuk tahun hadapan ialah persembahan artis perlu divariasikan dan elakkan menyanyi lagu sendiri untuk menambahkan elemen kejutan dan keterujaan.

Sekain.

Akademi Fantasi All-Star

Well. Kebanyakkan rancangan realiti macam survivor dan juga amazing race bila dah masuk banyak banyak season akan ada satu season all-star di mana bekas bekas peserta di bawa masuk semula untuk bertanding.

It is interesting to figure out siapa yang akan menjadi peserta all-star akademi fantasia since sekarang ni pon dah masuk year 8 kan. Jadi mari kita usha peserta all-star dari sudut pandang FK-Zone.

And please take note that bukan semua yang dipilih bedasarkan bakat semata mata tetapi faktor personaliti serta keupayaan menarik afundi serta menambah rencah dan drama dalam produksi tersebut. Plus, juara juara tak masuk sebab tak best la kan kalau diorang masuk.

The contestants are:

Nana AF1
Well, kita semua tahu yang Nana ni bukan la boleh nyanyi sangat kan. So its kind of interesting to find out after 8 years dia jadi artis, adakah skill menyanyi dia telah bertambah. Plus, boleh la kita tengok dia nangis tiap tiap minggu kan.


Dafi AF5
Dia ni pon kita tahu bukan la boleh nyanyi sangat. Tapi kebolehan dia untuk menarik undi tu sangat penting. AF kan bukannya tempat untuk mencungkil bakat semata mata. AF is a business.


Farah AF2
Ni baru betul betul boleh menyanyi plus ada personaliti yang disenangi. So kali ni kita tengok adakah penonton betul betul akan afundi dia.


Bob AF2
Bob ni suara sangat sedap. Tapi sayang disebabkan fizikal dia tak mempunyai kareer yang kukuh dan mantap. So AF All-star ni ibarat peluang kedua untuk dia memantapkan kereer nya.


Rini AF7
Rini punya personaliti yang kuat. Boleh nyanyi. Jadi, mungkin kita boleh lihat lebih drama dengan kehadiran Rini dalam season ni kan. Mana tahu dia boleh sampai final.


Diddy AF4
Diddy antara bekas pelajar af4 yang menonjol sikit dari yang lain. Mempunyai suara yang bagus, sesuai benar untuk dibawa semula untuk bersaing dalam AF All Star ni.


Marsha AF3
Seorang pelakon dan juga penyanyi yang tidaklah kuat dalam mana mana bidang pon. Tapi mempunyai personaliti yang menarik dan manja serta menggoda. Sangat sesuai untuk menarik afundi.


Akim AF7Tengah popular sekarang ni kan. Suara ada, rupa boleh la, personaliti pon ada. So pilihan yang baik untuk menyertai AF All Star.


Farhan AF4
Mempunyai suara yang baik, tapi sayang lepas keluar af terus tak popular. Mungkin dia perlukan peluang kedua seperti ini.


Felix AF3
felix suara sedap, ada personaliti. Kiranya calon yang sesuai untuk menjuarai af. Tapi sayang, masa af3 tu aura mawi sangat kuat. Felix sering mendapat tempat ke2. Lepas keluar af, Felix gagal menjual bakatnya. Jadi kali ni mampukah Felix menjadi juara?


Saida AF6
Satu satunya wakil AF6 dalam AF All Star ni. Mungkin susah sangat nak pilih wakil dari AF6 kan. Tapi Saida ni interesting untuk dilihat. Selepas keluar af, dia banyak menumpang show2 adiknya, Siti Nurhaliza. Dan dah ada single sendiri. Adakah dia telah improve bakat nyanyian serta penguasaan pentasnya? sama sama kita lihat.


Aizat AF5
Aizat sedang berada di kemuncak kerjayanya. kalau dioffer untuk menyertai AF All Star mesti dia pikir lama. Tapi dia sangat berbakat. Sangat sesuai untuk menyertai AF All Star.


Amylea AF3
Lepas keluar af, masuk pula One In a Million. Tapi still tak dapat menonjolkan diri dalam industri hiburan. Mungkin kurang dari segi rupa. Tetapi dia memang berbakat. Boleh menyanyi serta membuat lagu. Mungkin peluang kedua untuk menyertai AF All Star ni membuka jalan baru kepada Amylea.


Iwan AF8
Peserta terakhir ni dipilih sebab nak cukupkan kuota untuk AF8. Disebabkan tiada peserta yang benar benar berbakat dalam AF8 ni dan dialah yang paling menonjol pon. So Iwan lah yang menjadi pilihan untuk AF All Star.


Ha itu dia senarai peserta AF All Star. Disebabkan ni AF All Star dan nak menarik bekas bekas pelajar ni join, so hadiah kena gempak. Jadi hadiah yang ideal ialah RM1juta. Kan Kan Kan. AF kan kaya..

Tips Mengunakan Tandas

Hari ini mari kita belajar cara cara menggunakan tandas dengan betul. Tambah tambah kalau kita guna tandas awam atau tandas yang dikongsi beramai ramai.

Macam kat utp ni, anda menggunakan tandas yang dikongsi bersama 11 orang yang lain, itu tak dicampur dengan orang2 dari rumah sebelah, atas, orang2 yang tak sempat nak balik rumah sendiri untuk melepaskan hajat.

Tapi kalau tandas tu anda guna sorang sorang tak nak pam lepas tu pon takpe.

Dan tipsnya adalah..

  1. Sebelum anda melepaskan sisa pepejal dan cecair anda, lebih baik anda mencangkung. Kemudian aim betul betul pada lubang yang disediakan.
  2. Semasa anda membuang sisa sisa pepajal anda, dinasihatkan untuk sentiasa mengalirkan air ke dalam lubang supaya bau-bauan yang dihasilkan dapat dikurangkan.
  3. Selepas anda selesai membuang, basuh dengan bersih dan pastikan tiada sisa sisa degil yang tertinggal dan melekat di tepi dah di dalam lubang.
  4. Juga pastikan tiada sebarang sisa yang tertinggal di atas lantai bilik empat segi itu. Seelok eloknya basahkan saja lantai bilik itu.
  5. Sebelum anda keluar dari bilik empat segi itu, jangan lupa pam dan pastikan sisa sisa anda dipam dengan sempurna.
  6. Juga, sila double check dilantai supaya tiada sisa sisa degil yang tertinggal.
  7. Letak semula kepala hos air ditempat yang disediakan dan elakkan meninggalkannya didalam lubang.
  8. Kepada anda yang lebih selesa merokok semasa membuang sisa sisa anda, sila pastikan abu rokok anda dibersihkan sebelum ada meninggalkan bilik empat segi itu.

Jadi, mari kita amalkan tips yang berguna ini. Kebersihan tandas adalah tanggungjawab kita bersama.

Majulah tandas bersih untuk 1 Malaysia

Ramalan Anugerah Bintang Popular 2009

Jom kita ramalkan siapakah pemenang bagi setiap kategori untuk Anugerah Bintang Popular yang akan berlangsung ahad ini.

Jadi, bak kata Ana Rafali, apa kata ramalan kaji cuaca? Ramalan kaji cuaca kata pemenangnya adalah..

Artis Baru Lelaki Popular
1. Akim AF7 (ramalan kaji cuaca kata..)
2. Aril AF7
3. Black
4. Gambit
5. Hafiz AF7

Artis Baru Wanita Popular
1. Dira Abu Zahar
2. Isma AF7
3. Putri Mardiana
4. Tiz Zaqyah (ramalan kaji cuaca kata..)
5. Yuna

Penyampai Radio Lelaki Popular
1. AG
2. Aznil Hj Nawawi
3. Din Beramboi
4. Faizal Ismail (ramalan kaji cuaca kata..)
5. Kieran

Penyampai Radio Wanita Popular
1. Abby Fana
2. Fara Fauzana (ramalan kaji cuaca kata..)
3. Nana
4. Linda Onn
5. Sharifah Aleya

Pengacara Lelaki Popular
1. AC Mizal
2. Ally Iskandar
3. Aznil Hj Nawawi (ramalan kaji cuaca kata..)
4. Faizal Ismail
5. Nabil

Pengacara Wanita Popular
1. Cheryl Samad
2. Fara Fauzana (ramalan kaji cuaca kata..)
3. Nurul Shuhada
4. Raja Azura
5. Sarimah Ibrahim

Artis Komedi Lelaki Popular
1. AC Mizal
2. Afdlin Shauki
3. Nabil (ramalan kaji cuaca kata..)
4. Saiful Apek
5. Zizan

Artis Komedi Wanita Popular
1. Aliza 'Enot' Abdullah
2. Didi Alias
3. Kenchana 'Kamala' Dewi
4. Nor Khiriah (ramalan kaji cuaca kata..)
5. Nik 'Mek Kelate' Sayyidah

Penyanyi Nasyid Popular

1. Hijjaz
2. In-team
3. Rabbani (ramalan kaji cuaca kata..)
4. Raihan
5. Saujana

Penyanyi Duo/Kumpulan Popular
1. Adam & Stacy
2. Bunkface (ramalan kaji cuaca kata..)
3. Hujan
4. Black & Meet Uncle Hussin
5. 6ixth Sense

Pelakon TV Lelaki Popular

1. Aaron Aziz
2. Fahrin Ahmad
3. Fizz Fairuz
4. Fizo Omar
5. Remy Ishak (ramalan kaji cuaca kata.. kalau tak pon Fizz Fairuz)

Pelakon TV Wanita Popular
1. Fasha Sanda
2. Norkhiriah
3. Rozita Che Wan
4. Scha Al-Yahya
5. Tiz Zaqyah (ramalan kaji cuaca kata..)

Pelakon Filem Lelaki Popular
1. Aaron Aziz
2. Afdlin Shauki
3. Farid Kamil (ramalan kaji cuaca kata..)
4. Que Haidar
5. Zul Huzaimy

Pelakon Filem Wanita Popular
1. Diana Danielle
2. Lisa Surihani
3. Liyana Jasmay
4. Maya Karin (ramalan kaji cuaca kata..)
5. Sharifah Amani

Penyanyi Lelaki Popular
1. Adam
2. Akim AF7
3. Aizat
4. Faizal Tahir (ramalan kaji cuaca kata..)
5. Mawi

Penyanyi Wanita Popular
1. Jaclyn Victor
2. Mila
3. Dato' Siti Nurhaliza (ramalan kaji cuaca kata..)
4. Stacy
5. Yuna

Bintang Paling Popular

Ramalan kaji cuaca kata saingan antara Aizat, Faizal Tahir, Dato' Siti Nurhaliza. Oh tu je la kot. So pilih la yang mana satu.

Tu kata ramalan kaji cuaca, apa pula kata anda?

If I Can Dream


Hi all. Do you still remember Alex Lambert? The guy who is shockingly eliminated before he made in to final 12 of American Idol season 9. Do you miss him? Do you adore his talent and his look?

Well, if your answer is YESSSS!!!, here is a very good news for you. Now, you can watch Alex Lambert live 24/7 via your computer.

Alex with his new hair cut. But he still have his mullet i guest.


He is moving into the "If I Can Dream" house. If I Can Dream is a web reality show created by Simon Fuller, the guy who created American Idol. This show is documenting the story of six rising star living in Hollywood Hill.

There, Alex Lambert will meet with top music managers and record labels and have the opportunity to perform in front of live audiences at clubs and venues in LA. His fans will be able to follow his every move and will be able to give Alex real-time feedback as he writes and tests out new songs on If I Can Dream.

And, if you are in America, you can also tune into Hulu every Tuesday to watch If I Can Dream for new episodes.

Alex and the other contestant from If I Can Dream


Exited?? So just go to ificandream.com to watch the show now. I mean now.

Tahukah Anda, Roomate Aku Peminat Sharifah Aini Dan Ramlah Ram

Tau tak sape roomate aku? Sape lagi Hilal la. Nak tau, Hilal ni 'kipas terbesar' aka biggest fan Sharifah Aini dan juga Ramlah Ram. Tapi rasanya dia minat Sharifah Aini lagi.

Pendek kata, lagu lagu Sharifah Aini dengan Ramlah Ram sume dia ada. Pastu kalau ada masa masa terluang, dia akan bukak lagu lagu mereka. Yang bestnya setiap kali bukak mesti lagu lain. Memang variasi la. Takde ulang tayang.

Tadi baru je dia bukak lagu Sharifah Aini yang aku tak pernah dengar.

Aku? Aku mana layan Sharifah Aini. Aku rasa dia dah desperate nak popular sampai buat macam macam kontroversi. Sama macam Azwan Ali, propah je.

Tahukah Anda, Aku Bulimic?

Tau tak bulimia tu apa? Bulimia tu adalah masalah permakanan atau eating disoder dimana seseorang itu akan memutahkan makanan yang dimakan. Alah, takkan la korang tak tahu, biologi form 4 ada belajar kan. Tak pon google je.

Dan aku penah menjadi bulimic. Masa tu dalam 1st year, lebih kurang tahun 2006 camtu. Lepas makan aku akan muntahkan balik. Tapi bukan aku muntahkan sengaja. Muntah tu kuar sendiri. Tak yah jolok jolok. Pegi je tandas muntah la.

Senang je aku nak muntah masa tu. Ada satu kali tu, baru balik dari Jarum Mas, tak sempat nak masuk gate utp dah benti tepi jalan nak muntah.

Tapi masa tu aku bukannya muntah sebab nak kurus ke, menyesal makan ke. Bukan. Tetiba je rasa nak muntah. Terutama kalau bau busuk2 tandas tu.

Sekarang aku dah tak bulimic lagi. Anda bila lagi. Tetiba je.

Tapi semalam aku masus tandas je terus rasa nak muntah dah muntah. Sebab tu la aku tulis entri ni.

Nak Tengok Gambar Lucah?

Tengah aku blogwalking malam malam ni sebelum tidur, terjumpa imej imej ni di blog ni.


Ha suka la tuh. Korang ni benda benda camni suka bukan main. Laju je kan. Hehe.

Omigod!!

Alex Lambert, Todrick Hall, Lily Scott, Kathlyn Epperly dah terkeluar American Idol sebelum dapat masuk Top 12.

Terkejutttttt. Sebab aku sokong semua tu. What???? Alex Lambert keluar????

Personal. Tak Yah Baca Pon Tak Apa

Aku percaya blog bukan tempat yang sesuai untuk menceritakan hal yang terlalu peribadi. Namun bagi aku blog ini sudah menjadi sebahagian dari jiwa aku, diari aku, penyimpan memori suka duka hidup aku yang menjadi bahan bacaan aku bila tua nanti.

Mungkin aku akan jadi lebih lega bila dapat meluahkan dalam blog.

Begini, keluarga aku kini berada dalam masalah kewangan yang kronik. Bagi aku ia kronik, bagi orang lain aku tak tau.

Walaupon mak ayah aku tak pernah bagi tahu atau berbincang depan2 dengan aku, namun pada usia begini aku sudah mampu mentaksir segala galanya sendiri.

Tidak perlukan suara untuk memberitahu, cukup sekadar longgokan surat surat dari pejabat peguam, bank, bil bil, panggilan telefon. Juga dari riak muka mak ngan ayah aku. Segalanya jelas menceritakan segala galanya.

2010 tahun yang sukar bagi kami. Setakat ini.

Rasa begitu useless sebagai anak pertama, aku tak mampu nak buat apa apa. Semakin dekat nak grad semakin berat dugaannya.

Keadaan dalam rumah pon jadi muram semuram muramnya.

Aku jadi sedih bila aku balik rumah.

Sedih.

Cuti

Cuti midsem sudah bermula. Jadi lepas ni aku nak balik rumah. Tak lama. Kejap je kot. Sebab banyak kerja pulak nak kena hantar minggu lepas cuti tu. Tension. Harap harap bila balik rumah tak ada benda benda yang menensyenkan berlaku.


Sekian.

Oh ya. Aku mungkin update, mungkin tak update blog.

Facebook?

Hurm, facebook dah tak se'exciting' masa memula ada facebook dulu. Sekarang ni bukak facebook rasa boring je, rasa kosong je. game ke, quiz ke, status tu sume dah rasa mual dah. muak. tu sume dah tak laku dah untuk aku.

Ni mesti sebab duk bukak facebook berpuluh kali dalam sejam.

Jadi, sapa ada application facebook yang best best yang nak di'recommend' pada aku?

Impian Aku

Korang ada impian?

Bukan impian nak jadi kaya kemudian nak bantu keluarga dan nak bawak mak ayah pegi haji, atau pon impian nak kahwin dengan puteri raja, atau pon nak mendaki gunung kinabalu. bukan juga nak jadi seorang doktor pakar bedah yang berjaya.

bukan. bukan. bukan. bukan itu impian yang aku maksudkan. itu semua cliche. uh, juga bukan drama impian di tv9 itu.

impian aku, aku nak masuk Survivor, reality game yang sangat popular di US itu. Sejak dari season 1 aku dah jatuh cinta pada rancangan ni. so rasa nak masuk je kalau ada buat versi asia ke kan. teringin nak buat2 pakatan, blind side orang, stepback, undi keluar atau diundi keluar. teringin buat benda benda jahat atas alasan game plan. uh best best best.

tak pon aku nak masuk amazing race. nantila next season aku apply amazing race asia. dapat main game race dan juga melancong seluruh dunia. try benda benda yang tak mungkin akan aku try. uh, menarik.

so dah paham apa maksud impian aku tu?

jadi apa pulak impian korang?

Selamat Hari Jadi, Ayah

Esok, 8 March, hari jadi ayah. Seingat aku, belum pernah aku mengucapkan selamat hari jadi pada ayah. Apatah lagi menyambutnya.


Bukan sebab aku tak sayang. Juga bukan sebab aku tak ingat. Cuma hubungan aku dan ayah tak rapat. Aku hanya bercakap dengan ayah apabila perlu sahaja. Sepatah ayah bertanya sepatah aku menjawab. Berpatah patah ayah bertanya, hanya beberapa patah aku menjawab.

Jadi mungkin sebab itu sukar untuk aku melafazkan ucapan itu. Terlalu malu mungkin. Aku pon hairan, adik beradik aku semuanya masa kecil ok je dengan ayah, bila dah besar rasa segan segan nak bercakap dengan ayah.

Untuk permulaan, walaupon hanya dalam blog, ingin aku mengucapkan,

SELAMAT HARI JADI, AYAH. ABANG SAYANG AYAH.

Jadi semperna hari jadi ayah yang ke-48, aku nak menulis 8 benda yang aku nak tulis tentang ayah.

  1. Dalam ic, ayah lahir pada 8 March 1962. Tapi kata ayah, ayah lahir lagi awal sebab masa tu atuk lambat daftarkan kelahiran ayah. Tarikh yang sebenarnya tak pernah pula aku tanya.
  2. Ayah anak ketiga dari empat adik beradik. Anak lelaki pertama. Jadi semua panggil ayah, Atan. Aku ingat mungkin sebab nama ayah panjang sangat, Kamaruzaman. Tapi emak kata, nama Atan tu sebab ayah yang paling manja sekali.
  3. Ayah aku ialah seorang cikgu. Dia masuk maktab perguruan lambat sebab mula mula ayah tak cukup layak untuk apply. Tapi ada satu tahun tu, kelayakan untuk guru lelaki dilonggarkan sebab kekurangan guru lelaki. Masa ayah masuk maktab tu aku baru umur 1 tahun.
  4. Masa darjah 1, aku sekolah dengan ayah di Sekolah Kebangsaan Bangsar. Ayah tak ajar kelas aku, tapi ada satu hari tu, ayah jadi guru ganti kelas aku. Macam biasa dalam kelas aku panggil dia ayahla kan. Tapi dia marah, dia suruh panggil cikgu. haha. Owh ya. Jadi anak cikgu kat sekolah sangat popular ok. Rasa kacak je. Semua pelajar dan cikgu kenal. Pak guard, makcik kantin sume kenal la.
  5. Masa duduk KL, disebabkan kos sara hidup yang tinggi dan masa tu gaji ayah dengan mak berapa je kan, ayah pernah bawak teksi sebagai kerja sampingan. Selalu lepas sekolah aku dengan adik aku ikut ayah bawak teksi. So selalu malam malam baru balik rumah.
  6. Lepas tu ayah berhenti bawak teksi sebab agaknya bahaya bawak aku ngan adik aku. Lagipon kalau tak bawak tetap kena bayar sewa teksi kan. Ayah beli van jual beras pulak. So selalu la kitorang pegi sekolah duduk atas longgokan beras berkampit kampit.
  7. Dalam akhir tahun 1998 kitorang pindah kampung. Masa aku form 1 agaknya ayah buat bisness PA system ngan karoke untuk majlis kawin. Dengan sewa kereta jugak. Bisness PA system tu untuk beberapa tahun je kot lepas tu ayah berenti. Maybe sebab penat dan tak untung sangat kot. Lagipon dia sorang je. Kalau ada event baru upah orang. Gigih kan ayah aku.
  8. Sekarang ayah aku sekolah kat sekolah yang ada orang asli. Anak murid aku ada yang dah tua tua tetap jadi anak murid ayah aku. Isteri tok batin pon student ayah aku ya.


Itulah ayah aku. Walaupon dia tak sesempurna macam ayah orang lain, dia tetap ayah aku. Dan aku sayang ayah aku.

Ability Test

Pukul 9 pagi karang aku ada Ability Test untuk Petronas. Ini Ability Test second session untuk budak budak yang nama tercicir dan yang tak berapa nak pandai cam aku nih.

Lantaklah session ke berapa pon kan. Yang penting aku tak nak mengalah. Aku nak buat betul betul.

Trial test pon dah buat. Fuhhh, soalan dia bagi aku tak ada la susah, cuma kena fokus dan baca betul betul, bila dah faham baru boleh jawab. Tapi faktor masa tu memberi tekanan yang sangat tinggi. Hopefully aku tak tertekan nanti.

Jadi bagi sesiapa yang nak cuba buat ability test ni, boleh pegi ke www.shl.com

Lastly, Good Luck All.

Update: Soalan ability test yang sebenar lagi berganda ganda lagi susah dari trial test yang aku buat tu. Dia punya languange level lagi tinggi.

Tolonglah Jangan Dera Kanak Kanak

Tolonglah jangan dera kanak kanak. Kenapa ada orang yang sampai hati nak dera kanak kanak. Seronok ke dengar budak budak tu nangis melolong lolong kesakitan. Ke rasa puas dapat pukul kanak kanak.

Tolonggggla jangan dera kanak kanak.

Kalau tak suka kanak kanak ke marah dengan budak tu, lari jauh jauh. Jangan dekat. Kalau tak suka kanak kanak, jangan ngada ngada nak dekat dengan budak tu. jangan.

Arghhh, tolonglah ada kesedaran sikit.

Aku Sakit Gigi

Dah dua hari aku rasa sakit gigi. Tapi bukan constantly sakit. Kejap rasa sakit kejap tak rasa apa apa. Tu pon sakit sikit je.

So tadi aku pegi la klinik kesihatan Tronoh sebab hari ni klinik pergigian buka. Take note, klinik pergigian ni buka sebulan sekali je ye. Jadi pukul 8pagi aku dah sampai sebab takut ramai.

Tulis bukak pukul 8.30pagi, tapi pukul 9.oopagi baru doktor ngan nurse tu sampai. Pitamla, pegi minum dulu ke. Pastu bila diorang open registration counter je terus semua orang letak kad pengenalan ramai ramai. Hayo, dah tak ikut giliran dah sebab kad pengenalan tu dah berterabur. Ikut nasib la sape kena panggil dulu.

Tunggu diorang setup setup dulu pukul 9.45pagi baru orang pertama kena panggil. Sentapla klinik kerajaan di slow gila.

Masa tunggu tu aku tengokla ada makcik melayu ni cakap tamil dengan auntie india ni. Fasih ya. Sangat fasih. Pastu dengar dia cakap melayu, gaya dia cakap serupa gaya orang india cakap melayu. Ayo, makcik ni bahasa ibunda dia bahasa tamil ke. Letop.

Pastu aku nampak kurang dari 10minit, 6orang berturut turut keluar dari bilik doktor tu dengan gaya baru lepas cabut gigi. Tau tak gaya baru lepas cabut gigi. Maksudnya semua keluar gigit kapas. Bedebar jap aku, doktor ni main cabut ke semua gigi. Ada masalah je cabut kan.

Tunggu punya tunggu tibalah giliran aku nak jumpa doktor. Aku cakapla gigi geraham belah kiri bawah aku rasa sakit, tapi aku tak sure yang mana. Doktor tu check la gigi aku dengan pantas.

Pastu dia cakap gigi geraham awak yang hujung ni ada lubang sikit, pastu goyang sikit. Cabut eh. Lagipon gigi tu bukan guna sangat, kalau gosok gigi pon tak sampai sangat.

Pitam pitam pitam. Memang feveret dia cabut cabut gigi ni, walaupon goyang sikit dengan belubang sikit. Tapi aku tak bagi, perlu ke bagi senang2 je cabut gigi. Aku muda lagi kot.

Pastu dia check kat satu satu gigi, dia tanya ni ke yang sakit? Tapi semua aku cakap tak. Aku cakap aku sakit sikit je tu pon kadang kadang. Bukan sentiasa sakit.

Dia tanya masa makan sakit ke? Aku cakap tak. Dia tanya lagi masa baru bangun tido sakit ke? Ha, tu memang rasa sakit.

Pastu dia bagi tau la tu bukan sebab sakit gigi tapi sebab stress. Lalu aku bangun, mengucapkan terima kasih dan blah.

Aku pon blur kejap. Tertanya tanya pada diri sendiri. Aku stress ke. Hari hari tengok movie, main tenet, kepala otak pon jarang jarang guna pon stress jugak ke. Susah ni.

So apa lagi aku nak buat tak nak bagi stress. haha. I need a vacation kot. Matila. Tu lagi stress sebab takde duit.






Aku stress ke? Sesapa tolong jawab? Btw, first time jumpa doktor yang suka cabut gigi.

Carta Carutan Terhebat

Let say, anda tengah marah dan geram dengan seorang perempuan yang sangat kurang ajar, apakah carutan yang akan keluar dari mulut atau fikiran anda?

Sila abaikan fikiran fikiran seperti tak baiknya nak hina orang macam tu, atau bagila dia peluang sekali lagi, atau tak gentleman langsung nak maki pompuan. Just bayangkan perempuan ni sangat kurang ajar. Susah susah bayangkan dia goda laki korang.

Jadi apakah carutan dan makian terhebat dalam abad ini?

Sundal punya pompuan, kau ingat kau cantik sangat?

ataupon

Hey bitch, asal perangai kau macam babi sangat ha?

ataupon

Diala kan yang menjaja p**i kat mapley ameth aritu kan. Tak sangka, mapley pon dia layan.Desperate la tuh.

ataupon

Loser gila budak ni, drive pon tak lepas.

ataupon

Tengok tengok, t***k dia unevenla..

ataupon

Sayangnyalah belajar je universiti tapi perangai tahap pelacur.

So, mana satu carutan yang anda suka? Renung renungkan dan selamat beramal. Lepas ni kita buat Carta Carutan Terhebat Untuk Lelaki pulak eh. Jangan bimbang, aku adil.

No offence ya! Sekadar suka suka.

American Idol 9 Top 10 Girls

Semalam kita telah mencartakan performance Top 10 guys musim ini. Apa kata kita tengok kedudukan perserta wanita pilihan FK-Zone untuk minggu ni.

  1. Crystal Bowersox - walaupon sakit sakit tetap beri persembahan terbaik. Like her.
  2. Paige Miles - walaupon judges ada yang tak suka persembahan dia tapi aku suka sangat.
  3. Siobhan Magnus - walaupon tak blonde tapi tetap nampak dumb but still talented.
  4. Lilly Scott
  5. Katelyn Epperly
  6. Didi Benami - suara sedap tapi asyik salah pilih lagu je.
  7. Katie Stevens
  8. Michelle Delamor (akan dieliminated kot minggu ni)
  9. Lacey Brown (akan dieliminated kot minggu ni)
  10. Haeley Vaughn - walaupon tak sedap still nak dia stay

So, siapa pilihan anda untuk dieliminated?

Adoi Sakitnya Gigi

Aku tengah sakit gigi sekarang ni. Belubang agaknya. Rasa sakit, rimas, rimas.

Tadi pegi Klinik Kesihatan Tronoh, tengok2 klinik gigi bukak jumaat je. Yang kat Batu Gajah pulak bukak selasa aje. Nak pegi klinik swasta, tak mampu. Mahal ya.

Pitam jap. Kurang sangat doktor gigi kat Malaysia ni. Kesian pesakit pesakit kat luar bandar, doktor kena share share, sakit gigi tahan je la.

Jadi kepada sape sape yang tengah amik dentistry tu cepat cepat la habes belajar. Jadi doktor gigi kat luar bandar ni. Kan Amar Amirah kan. Takyah susah susah cari pesakit nak buat bahan uji kaji macam kat Indonesia tu kan.

So sape ada tips nak meredakan sakit gigi sementara nak tunggu klinik bukak esok ni?

Someone, Please Help Me!

Aku nak letak banner sebagai header blog aku ni agar berwajah baru. Tapi bila aku upload banner tu dekat Layout > Page Element > Edit Header tapi sejak semalam aku try, tak kuar kuar jugak banner tu.

Kenapa ek?

Atau korang ada cara yang lain macam edit HTML dia ke. Sesiapa kalau tahu please tinggalkan komen. Sebab aku pon tak reti pasal HTML ni.

Please ya!


Btw, ni la dia banner yang aku nak jadikan header blog ni. Lawa tak?

Mari Belajar Bahasa Melayu

Penyataan pertama:
Sekarang musim panas menggila.

Penyataan kedua:
Aku menghidap eczema.

Perkaitan:
Dan

Kesimpulan:
Aku sangat tersiksa.

Huraian:
Sekarang musim panas menggila dan aku menghidap eczema. Jadi aku sangat tersiksa.

Huraian lanjut:
Seorang penghidap eczema tidak sesuai dalam keadaan yang panas. Kerana apabila panas, akan berpeluh, apabila berpeluh badan jadi gatal. Apabila badan gatal, garu. Apabila garu, luka. Apabila luka, pedih bila mandi. Benci. Noktah.

Sekian.

psst: siksa ke seksa?

I am Alex Lambert's Biggest Fan

Omigod. Alex Lambert best gila. Best. Sila tengok dia dalam American Idol. Jadi, mari kita revise carta top 10 guys American Idol season ini.

  1. Alex Lambert
  2. Lee DeWyze
  3. Big Mike
  4. Casey James
  5. Todrick Hall
  6. Aaron Kelly
  7. Andrew Garcia
  8. Tim Urban
  9. John Park (expected to be eliminated)
  10. Jermaine What-Ever-Your-Last-Name-Is (expected to be eliminated)

Omg. Jermaine tu memang patutla disingkirkan minggu ni. Dah la nyanyi tak sedap, perangai nak diva je, nak lawan lawan judges plus no looks. So sila berambus cepat cepat.

Ok. Esok kita review top 10 girls pulak.

Adakah Aku Rasis? (Am I Racist?)

Aku bukannya tak suka cina dengan india. Tak, bukan itu rasis yang aku maksudkan.

Aku hanya menyampah dengan orang yang terlalu kuat semangat kenegerian mereka. Well, i am sure you all know which state that i mean.

Hurm, kalau tak tahu tu tanya kawan kawan aku. Rasanya semua dah tahu.

Mereka ni suka berpuak puak. Tinggal dan duduk ramai ramai bersama puak mereka sahaja. Bercakap bahasa mereka. Pergi mana mana memang tak boleh nak tinggal bahasa tu, walau dengan siapa pon mereka bercakap tetap akan keluar bahasa tu.

Rimas ok bila pegi main hall ada orang bercakap bahasa negeri tu. Pegi kafe dengar lagi. Pegi kelas dengar lagi. Pegi kedai makan kat luar pon dengar lagi.

Agaknya kalau dicampak seorang diri ke America pon tetap cakap macam tu dengan mat salleh tu. Silap2 jumpa pulak geng2 mereka.

Tapi,

Aku rasa meluat, menyampah, rasa nak muntah dengan orang yang bukan negeri tu nak cakap gak bahasa negeri tu sampai tertulis tulis dalam blog. M.E.N.Y.A.M.P.A.H ok.

Kenapa kena cakap bahasa tu dengan mereka tu macam bahasa mereka tu bahasa kebangsaan. Tak boleh cakap bahasa melayu ke?

Agung sangat ke bahasa negeri mereka tu, sampai budak tu nak jugak cakap dalam bahasa tu walaupon lawak.

Kesimpulannya, bercakaplah dalam bahasa kebangsaan kita dan sedarlah diri tu ye.

Eiyyy.. Gelilah

Malaysia ni adalah sebuah negara yang kotor. Serba serbi kotor. Longkang kotor, sungai kotor, tandas awam kotor, tepi tepi jalan kotor, otak kotor, politik kotor. Semua la kotor. Tambah tambah lepas pasar malam ke, konsert ke, majlis ke, bersepah sampah sarap.

Dah la kat Malaysia ni kiri kanan jalan semak samun tak ingat dunia. Ni kan nak tambah dengan sampah sarap yang menjijikkan.

Takyah la tengok jauh jauh. Dalam UTP sendiri, sebuah institusi pendidikan tinggi yang semua ahlinya ada otak dan bijak pandai.

Cuba korang jalan kat susur gajah yang menuruni bukit ke Poket D tu, tengok dalam longkang tu, penuh sampah sarap. Dengan cawan viconya la, kertas la. Pastu tengok tiang tiang tu. Berselirat poster poster. Tiang tu pon dah jadi hitam. Buruk. Mencacatkan pemandangan.

Tu baru satu, cuba masuk tandas pulak. Kadang kadang ada je sisa sisa yang tersadai tak dibersihkan betul masuk lubang jamban tu. Pastu tambah lagi dengan habuk habuk rokok yang dihisap semasa melepaskan hajat. Bukan apa, pandai guna pandai la bersihkan.

Pastu, kat kawasan batu batu bawah blok tu, merata rata ada sampah. Tisu la, air kotak la. Tin la. Macam macam. Semua gara gara buang sampah keluar tingkap.

Bukan kita tak tahu benda tu salah, tapi kadang kadang kita saja reka alasan untuk menutup perbuatan kita tu.

"Bukan selalu pon aku buang sampah merata rata.."

ataupon

"alah, kalau aku tak buang sampah ni, mak cik clearner ni makan gaji buta la.. aku tak nak dia makan duit haram.."

Aku cakap ni bukan apa. Bukan aku tak penah buang tisu keluar tingkap. Bukan aku tak penah buang sampah sarap atas jalan raya je bila kemas kereta. Pernah.

Tapi marilah kita sama sama, start dari sekarang, kita jaga kebersihan alam sekitar kita. Kalau kita tak jaga, sapa lagi. Gelilah hidup bergelumang dengan sampah sarap. Lagipon kita semua dah tahu akibatnya mencemarkan alam sekitar, tapi saje je bersikap ignorant.







Jadi, MARILAH KITA MENJAGA KEBERSIHAN ALAM SEKITAR KITA.

American Idol 9

Demam American Idol telah bermula dan pentas top 24 telah berlangsung minggu lalu dimana 2 peserta lelaki dan 2 peserta perempuan telah disingkirkan.

Jadi mari kita review Top 12 Pilihan FK-Zone berdasarkan persembahan pertama serta potensi mereka.

Alex Lambert
*pilihan FK-Zone


Casey James
The Eye Candy and also The Ear Candy of the season
*pilihan FK-Zone


Aaron Kelly


Todrick Hall


Lee DeWyze


Andrew Garcia


Didi Benami
*pilihan FK-Zone


Crystal Bowersox


Siobhan Magnus


Lilly Scott


Katelyn Epperly


Haeley Vaughn
senyuman dan gitar merah mu semasa menyanyikan lagu I Want To Hold Your Hand by The Beatles tetap menjadi pojaan hatiku..kahkah..



Ha, amacam? Ini adalah pilihan peribadi aku. Apa pilihan anda pula?

Related Posts with Thumbnails