Happy New Year!!


Dah berhabuk dah FK punya blog ni tapi belum sampai tahap bersawang dan reput lagi. Almaklumlah sekarang dah jadi blogger bekerjaya. Nak dapat internet kat opis ni je la tu yang curi2 mengupdate blog di hari terakhir tahun 2008 ni. Wireless free yang dapat kat rumah hari tu dah tak dapat dah sebab tuan punyanya dah buat password. Ni semua gara-gara FK main internet dia hari2 selama seminggu hari tu.

So, apa azam tahun baru anda? Kalau ku chairy, FK dah tahu dah apa azam tahun baru dia. Ye la, azamnya sama saja setiap tahun. Tapi tak tercapai-capai gak. Azam dia nak kuruskan badan. Tapi sampai sekarang bukan makin kurus tapi makin gemokk..

Azam tahun baru hijrah dan masihi FK tiada kena mengena dengan bentuk fizikal nak jadi kurus or nak mancungkan hidung tetapi azam FK mudah saja, nak semayang cukup 5waktu sehari semalam. Ye la selama ni mesti ada miss, kantoi subuh la, tertinggal semayang isyak la.. ada saja yang terlupa. dan nak jadikan solat itu tiang agama. maksudnya nak semayang tu dengan khusuk kalau boleh. ye la, solatkan boleh mencegah dari perbuatan yang keji dan mungkar, so kalau solat 5waktu tapi still buat kemungkaran, itu kena check balik la solat dia tu camne.

Oleh itu, FK rasa azam FK tahun ni tak ada la berat sangat dan memang wajib buat pon. So, apa pula azam pembaca blog FK sekelian ni? Tinggalkan je diruang komen untuk tatapan kita semua.

Bye. Assalamualaikum. Renung-renungkan dan selamat beramal.

banyak benda yang FK nak tulis sebab dah seminggu tak update blog~


berhabuk habis dah FK-Zone ni sebab dah seminggu FK tak update.. Ye la, FK dah start intern.. walaupon kat office ada je internet kat pc FK tu dan juga kat rumah tetiba dapat wireless free dari ntah sape-sape ntah namun FK still tak update blog jugak.. heeehaaa..

story #1
dah raya haji dah sekarang ni.. So, FK nak mengucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha, maaf zahir batin buat semua pembaca blog ni.. teruskan membaca yer..

story #2
FK kan dah start intern, so FK nak cerita la serba sedikit pasal tempat kerja FK ni.. Nama company FK ni ialah CTMind Sdn Bhd yang terletak di Miharja, Cheras.. Erm, company ni ialah system integrator dalam bidang Security Control.. FK pon tak reti nak huraikan tapi basicly company ni macam kontraktor yang pasang2 CCTV, barrier gate dan juga Card Access.

Jom kita berkenalan dengan officemate FK;

Encik Arnasib Bin Chik aka Cik Nasib
Dia ni boss aka Executive Director kat sini. One of the partner dalam company ni. Dia ni sudah beristeri dan ada 3orang anak. Muda lagi. Kalau tak salah dalam 35++ la.. Seorang yang gila2 dan periang, baik hati, kadang2 garang gak dengan tiba2 serta susah nak ingat nama orang. Dia still panggil FK Fairus padahal nama FK, Firdaus.. Owh ye, isteri dia ni nama Siti Suraya adik kepada Siti Aishah, permaisuri yang kawin dengan almarhum sultan selangor tu dulu..

Mr. Koo
Manager kat company ni. Adik kepada partner yang satu lagi.. dia ni nampak baik sangat, baik giler la boleh cakap.

Kak Aty
Dia ni engineer kat sini merangkap SV FK kat sini. Still young agaknya dalam 25. dia ni bekas intern kat company ni. kiranya cam penolong Cik Nasib sebab asyik dia je kena supervisekan semua staff. Baik sangat dan tiap2 hari bawak kuih untuk semua staff sebab mak dia jual kuih.. free plak tu..

Abang Amran
Engineer gak. Tapi dia ni macam implementer la dan Kak Aty tu yang design.. Baik dan sudi mengajar.. Tapi sangat busy..

Kak Izan
Dia ni admin kat sini. Dia ni pon baru gak. Baru beberapa bulan. Baik dan kelakar gak la.

Asyraf
juruteknik kat sini. baru je sebulan keje. tapi sebab company ni kecik je FK tengok dia ni kiranya merangkap office boy gak sebab asyik kena kuar beli dan hantar barang je.

tu je la pekerja-pekerja kat CTMind ni.. ramai tu je. campur kitorang yang intern ni adala dalam 8orang.. ramai kan..

tapi CTMind ni just anak syarikat kepada CTApps je. tapi still dalam office yang sama. so adala Kak Erna, Vell, Nizam, Hasni, Kak Amy, Syahrom dan erm tu je la yang melayunya.. yang cina pon lebih kurang sama je bilangan dengan yang melayu.. so uolls boleh kira la berapa je orang kat office ni.

yang bestnya kitorang yang melayu ni sangat rapat sebab pergi lunch pon sama2, siap tunggu lagi utk makan sama2.. ye la kan office pon kecik so terpaksala bersama2..

owh ye, kami kat CTMind ni setiap hari akan ada tazkirah dan setiap isnin jumaat ada baca quran sama2.. baik kan..

story #3
yang tak bestnya dah la kat office FK takde geng dari utp sangat, yang ada pon si nazirah tu je la.. balik rumah pon takde geng.. so life tu memang sunyi dan membosankan la.. dah takde la kawan2 nak buat huha huha.. nak pegi tengok movie sama2..

story #4
FK sedih dengan tragedi yang menyayat hati yang berlaku semalam, tragedi banglo ranap di bukit antarabangsa yang mengorbankan 4nyawa dan kemusnahan. rasa pilu je rasa hati ni. apa pon kita semua kena amik iktibar dari apa yang dah berlaku ni..

story #5
FK terbaca blog dehaq yang dia menyatakan yang orang2 gemuk selalu di eksploitasi sebagai watak2 jahat dan pembuli dalam cerita2 kartun. FK besetuju dengan dia yang kami bukanlah jahat sangat pon!!

okla semoga kita bertemu lain kali.. doa2kan FK rajin mengupdate blog.. buhbye..

selamat pagi cinta, los dan faun serta pisau cukur~



FK teringin sangat tengok ketiga-tiga movie ni sebab..
  1. teringin sangat tengok fazura dalam selamat pagi cinta.. dah lama dia tak belakon dalam movie lepas gol dan gincu serta kayangan.. plus dia ni macam perempuan melayu terakhir kan.. sangat lawa.
  2. dalam movie los dan faun yang akan ditayangkan pada 4disember ni, FK tak sabar-sabar nak tengok ida nerina memegang watak sebagai serina mesterina seorang dumb blond yang sangat kelakar.. plus sememangnya filem aflin shauki memang kelakar kan..
  3. dan dalam filem pisau cukur yang maybe akan ditayangkan next year.. arahan bernard chauly (camni kot ejaannya) pengarah gol dan gincu dulu.. dan yang paling best, nas-t berlakon walaupon dia memegang watak pembantu sahaja.. tak sabar-sabar nak tengok movie ni.. dan fazura juga berlakon dalam filem ni.. bestnye..

debaran menanti saat untuk menjadi seorang intern~


sekarang pukl 12.57am, 27 november 2008. maknanya lebih kurang lagi 4 hari lagi FK akan bergelar seorang intern.

hurm.. tapi FK still tak buat apa2 preparation untuk intern. Just tau akan tinggal kat rumah sedara kat cheras tapi tak tahu dengan lebih spesifik nama tempatnya. tengokla ahad ni baru nak pegi dan nak usha tempat keje FK tu.

owh ye.. dan FK still tak beli baju kerja lagi.. takde duitla.. yang ada pon duit scolar yang baru masuk tu. mak ngan ayah buat tak tau je, segan pulak nak bagi tau.. maybe diorang pon takde duit tapi kan baru dapat gaji.. hurm.. esok nak selongkar almari nak cari baju kemeja yang ada walaupon rasanya ada satu, dua je..

sesungguhnya FK sangat nervous memikirkan saat nak intern ni sebab semuanya baru.. FK kena jalani hidup yang baru.. and I hate to start a new life.. dan kena bangun awal setiap hari dan tak boleh ponteng keje.. nasib baik FK masuk keje pukul 9am.. so takyah la bgn awal sangat..

okla.. nak tido dulu.. dan tak sabar nak nantikan apa yang hari esok ada untuk ditawarkan kepada FK.. hurm, walaupon setiap hari duk melangok je tengok af kat astro yang ntah kali ke berapa ntah ulangnya..


FK di tag oleh ismal dan sesungguhnya membuat tag adalah sesuatu perkara yang memalaskan~


Peraturan:

1-Peraturan ditulis di awal Tag.

2-Setiap pemain menjawap jawapan peribadi mereka.

3-Akhir sekali,tag 5 orang dan pos nama mereka,pergi ke laman blog mereka dan tinggalkan komen yang memberitahu mereka sudah di'tag' dan ajak mereka bermain dan baca blog anda.

Apa yang kamu lakukan sekitar jam 10.17 semalam?
- FK sekarang berada dirumah. dek kebosanan yang membelenggu diri, FK membuka komputer lalu melayari internet dan tergerak hati pula untuk mengemaskini blog.

Selain itu,apa yang kamu lakukan sekarang?
- menyanyi.. FK gemar menyanyi.

Adakah kamu akan bangun 7.00 pagi esok?
- owh tidak!! seperti hari2 sebelumnya paling awal FK bangun pon pkl 10 pagi..

Who's the funniest person you know?
- Minie Monie. Lagaknya apabila bercerita sangat menggelikan hati di samping pergerakan tubuh yang mencuit hati..

Are you afraid to grow up?
- Yes. Ingin sentiasa berumur 20-an.

What was your worst subject in school?
-English. FK sangat tidak pandai dalam mata pelajaran ini terutamanya grammar.

Kalau anda minum 14 mug bir,apa yang akan terjadi?
- pengsan.

Tidur dengan pintu terbuka atau tertutup?
- tertutup. tidak sanggup diintai peminat misteri..

Bila kali terakhir kamu buat perkara yang kamu rasa salah?
- erm tidak ingat la..

Apa yang sedang kamu pakai sekarang?
- seluar pendek hitam dan tshirt pink.. sudah mahu tidur..

What are you listening to right now?
- bunyi mak FK menyuruh adik FK mencabut uban sambil adik FK memberi alasan.

Whats your favorite number?
- 9. i like.

How is the weather right now?
- FK berada didalam rumah dan tidak berniat untuk menjenguk ke luar. Rasanya malam yang nyaman kalau tidak pon hujan rintik.

Who was the last person you talked to on the phone?
- Chary yang menanyakan bila FK akan ke KL sambil mengajak FK berjalan-jalan. tidak sabar untuk menjadi bad boy~
Merokok?
- Tidak. Pernah cuba beberapa kali tetapi FK memilih untuk tidak merokok sebab FK tak reti..

Eye Color?
- Hazel.

Bulan kesukaan?
- Bulan 8.. Tak sabar nak celebrate birthday..

Apakah movie terbaru yang kamu tonton?
- Madagascar 2. i like it.

Hari kesukaan?
- hari jumaat. tak sabar2 nak weekend.

Jika kamu boleh cakap sesuatu pada seseorang,apa yang kamu akan cakap?
- will you marry me?

Pelukan atau ciuman?
- FK suka di peluk.. tetapi suka mencium..

Berkawan lagi dengan rakan-rakan di sekolah lama?
- tidak. sudah terputus hubungan.

Left-handed atau right-handed?
- right handed..

Mahu tidur dengan berapa bantal?
- 2.. satu untuk kepala satu untuk dipeluk atau ditendang apabila terjaga ditengah malam sebab kepanasan..

Tidur dengan seseorang atau bersendirian?
- bergantung.. kebiasaannya suka tidur bersendirian sebab tak suka sempit.. tapi kalau dengan yang dicintai FK rela..

Apa yang kejutkan kau pagi tadi?
- rasa penat sebab tidur lama..

Boleh teruskan hidup dengan tidak merokok?
-bolehla..

Pernah kawan baik kamu buat onar di belakang kamu?
- tidak.

Memilih untuk memberi nombor telefon?
- sesiapa sahaja kerana telefon bimbitku susah sangat nak berbunyi sebab orang jarang nak call mahupon sms..

Mana lebih suka: McDonalds atau Burger King?
- Baru sekali pegi Burger King. So, pilihan FK McD..

Mahu pergi ke Greece atau Hawaii?
- Hawaii.

Hari jadi yang menarik tahun ini?
- Sangat menarik.. di sambut dua kali oleh teman2..

Saya tag:

Minnie Monie.
Ady Haq.
Kari. (tak sabar nak tunggu blog dia launch 1dis ni)
Ixati.
Lela walaupon blog dia blog friendster.

mirror mirror on the wall, who is the cutest guy in the world~


FK baru je terbaca satu kisah ni.. tentang rumah seribu cermin..

kisahnya begini..

di sebuah perkampungan terpencil terdapat sebuah rumah yang ada seribu cermin. lalu datang seekor anjing yang ceria dan selalu tersenyum ke rumah tersebut. setibanya di sana, ia melompat-lompat menaiki tangga ke pintu rumah itu. Ia kemudian melihat ke dalam dengan telinganya yang tegak dan ekor yang terkodek-kodek.

anjing itu terkejut mendapati dirinya merenung seribu ekor anjing lain yang riang dengan kodekan ekor yang sama. Ia senyum dan senyumannya dibalas dengan seribu senyuman yang mesra dan menyenangkan.

kemudian ia pun pulang dengan hati yang gembira dan berjanji akan datang lagi ke rumah itu.

menyusul kemudian seekor anjing yang lain ke rumah itu, tetapi anjing ini tidak seriang dan semesra anjing tadi. Ia menaiki tangga sambil merendahkan kepalanya ketika melalui pintu.

apabila melihat seribu anjing yang tidak mesra merenungnya, ia menderam dan ketakutan bila melihat seribu anjing tadi kembali menderam kepadanya. Lalu ia meninggalkan rumah itu sambil berkata, "rumah ini teruk, saya tidak mahu kembali lagi ke sini."

so kesimpulannya, kita yang membentuk orang disekeliling kita. kalau kita layan mereka dengan baik lalu mereka akan melayan kita dengan baik.

psst: sesungguhnya semua wajah di dunia adalah cermin~

bertemu dan perpisahan adat manusia biasa, hilang di mata tapi di hati tidak lupa~


rasanya ini adalah post terakhir buat sem ni sebelum FK pergi intern. dan sudah pasti peluang untuk mengupdate blog dengan lebih kerap semakin sukar dicapai.


lalu dalam blog ni, FK nak mengucapkan salam perpisahan buat semua rakan-rakan FK walaupon selepas ini kita akan berpisah buat sementara waktu. tetapi jika ada jodoh maka kita akan bertemu juga.

buat

geng kain pelikat; Lela. Chairy. Mael. Minie Monie.

geng 6 sekawan; Suri. Kari. Maya. Zulwan. Halim.

kawan-kawan; Razak. Jinggo. Sapu. Cintan. Perozie. Nanna. Pulla. Nic. Tqa. dan lain2

warga convofair08; Kamalia. Boh. Rene. Askar. Zaheed. Amal. Sadique. Hans. Bopiece. Bahari. Emer. Ady Haq. Pah. Sherry Pah. dan lain2

etpmateku; Angkhian. Toy. Paan. Senul. Serul.

dan juga kepada semua orang yang FK sayang juga to my all secret admire. owh ye, juga kepada semua yang telah menjadi pencuci mata FK. (ayat berani mati)

sesungguhnya FK akan amat merindui kalian dan terima kasih kepada semua yang menjadi pelengkap hidup FK ni. sesungguhnya kalian membawa watak yang penting dalam menjayakan cerita hidup FK selama ini. Keep In Touch K.

psst: dapat tak cari nama korang yang disamarkan tu?

FK seorang yang sensitif

percaya tak? FK seorang yang sensitif. pastinya itu satu sudut lain bagi diri FK.

owh tapi tidaklah sesensitif MAEL yang pasti menitiskan air mata menonton setiap movie ataupon seperti CHAIRY yang menangis teresak2 menonton cerita korea tentang nasib keluarga.

tapi FK sensitif juga.

FK rasa sebak sampai menitiskan air mata apabila menonton american ido 7 episod penyikiran untuk ke final apabila tersiar kisah Archuleta dan Cook pulang ke kampung dengan begitu ramai orang yang bersorak untuknya. Bagaimana mereka menjadi kebanggaan penduduk setempat. Itu satu kisah kejayaan. FK mudah sebak melihat kejayaan seseorang.

tetapi agak susah menitiskan air mata apabila menonton cerita sedih seperti 1 litre of tears. FK terpaksa meneran utk mengalirkan air mata.

tapi ikut masa kot

bila FK rasa sunyi FK akan rasa sedih yang amat sangat juga

sebab itu FK sudah mula bersedih untuk berpisah dengan teman2 lagi seminggu saat kami sudah hendak pegi intern.

FK takut kehilangan dan kesunyian dan kerinduan yang bakal tiba.

madagascar


dalam-dalam exam fever ni, FK sempat jugak menonton Madagascar 2.. Tapi bukan kat panggung, tapi kat bilik je.

Tengah2 syok menonton cerita ni, tetiba FK dapat melihat persamaan antara geng kain pelikat dengan geng2 madagascar ni.

Dari segi fizikal ye persamaan ni,

Gloria si badak tu tentulah paling cocok dengan Mino.

Melman si zirafah tu paling sesuai untuk Hilal.

Marty si kuda belang tu punya punggung yang montok macam Ismal.

dan tentulah FK jadi Alex The Lion The King of New York.

Tapi takde watak untuk kucai plak sebab geng madagascar tu 4orang je. Owh ye, kalau dia nak jadi Moto-Moto si Badak yang cuba tackle Gloria boleh gak.

apa pon bagi sesiapa yang belom tengok cite ni, cepat2 pegi tengok. besssttt!!!

psst: FK sedih bila pikir lagi seminggu nak berpisah dengan kawan2..

AURORA

1. Put your music player on shuffle.
2. For each question, press the next button to get your answer.
3. You must write that song title and the singer (in bracket) down no matter how silly it sounds!
_____________________________________

1. If someone says "Is this ok?" you say?
Break The Ice (Britney Spears)

2. What would best describe your personality?
What About Now (Chris Daughtry)

3. What do you like in a guy/girl?
Molek (Elyana)

4. How do you feel today?
It's Not My Time (3 Doors Down)

5. What is your life's purpose?
Jawapanmu (Misha Omar)

6. What is your motto?
Senja Nan Merah (Awie & Ziana Zain)

7. What do your friends think of you?
One Step At a Time (Jordin Sparks)

8. What do you think of your parents?
Pari Pari Di Bawah Angin (Meet Uncle Hussain)

9. What do you think of your best friend?
Bye Bye (Mariah Carey)

10. What do you think of the person you like?
Apa Mahumu (Maximus)

11. What is your life story?
Tak Bisa Memiliki (Dygta)

12. What do you want to be when you grow up?
Di Bius Cinta (Melly & Yusry)

13. What do you think when you see the person you like?
Lucky (Jason Mraz & Colbie Cailat)


14. What do your parents think of you?
Terima Kasih Cinta (Afghan)

15. What will you dance to at your wedding?
Dugaannya (Hujan)

16. What will they play at your funeral?
Cinta Ku Terakhir (Duta)

17. What is your favorite hobby/interest?
Mantera Beradu (M.Nasir & Malique)

18. What is your biggest fear?
Rasa Cinta (Faradhiya)

19. What song will be the title when you repost this?
Aurora (Estranged)

Saya Tag: Mino sebab dia dah lama tak update blog..

FK tidak hipokrit

Sejak akhir2 ini FK sering terima komen dari orang2 yang tidak berani menonjolkan diri dengan hanya berselindung disebalik tanpa nama dan mereka ini sering memberi komen yang menyakitkan hati.

Mereka ini memngomen seperti FK ini sangat jahat dan sudah terpesong dari ajaran islam. Asyik2 nak mengaitkan FK dengan dakwah. Adakah kerana FK tidak menulis tentang dakwah FK sudah di cop terpesong dan mengetepikan agama dan FK tidak berdakwah? (anda pasti tahu apa yang FK maksudkan)

dan orang yang menulis tentang dakwah itu sahaja orang yang baik dan tidak terpesong? bagaimana pula dengan orang yang menulis blog tentang dakwah islamiahnya tetapi berpewatakan seperti gay apabila mengusap2 lelaki, memeluk2 lelaki, membelai2 lelaki dan menyanyangi lelaki (pendek kata perlakuanya sangat memualkan..) tetapi berselindung dengan alasan sahabat sesama islam atau menyanyangi saudara seislam? bukankan dia hanya mengambil kesempatan atas kesucian islam itu sendiri..

di sini FK hanya nak menyatakan jangan nak menilai seseorang melalui blog yang ditulisnya sahaja kerana kita bebas menulis apa yang kita suka dan dalam hal ini FK tidak hipokrit. FK menjadi diri FK. lebih baik kita menjadi diri sendiri dan orang mengenali peribadi kita dari berselindung disebalik tabir kebaikan tetapi kita sebenarnya buka begitu.

owh ye. satu lagi, kita bebas hendak menulis apa sahaja di dalam blog dan tiada paksaan dari sesiapa.

psst: mungkin FK akan membuka blog yang menulis tentang kerohanian apabila sudah penuh ilmu didada.. FK tidak mahu membawa ajaran sesat.

amanah

sudahkah anda melunaskan amanah yang diberikan?

FK bukanlah orang yang terbaik untuk menasihatkan orang tetapi selagi hidup apa salahnya kita saling berpesan-pesan.

FK pasti kita semua tahu maksud amanah. Tidak perlu FK nak ceritakan lagi. tetapi berapa ramai diantara kita yang menitikberatkan soal amanah.

antara contoh2 amanah yang berkait rapat dengan kita ialah apabila kita menyertai sesuatu event dan kita menerima amanah tersebut, kita perlu melaksanakan amanah yang diberikan sehingga selesai bukan separuh-separuh.

ataupun jika kita bertanding dalam pilihanraya kampus dan kita menang. sudah pasti kita memikul amanah dari pengundi2 kita. lalu kita perlu melaksanakan amanah itu dengan sepenuh hati.

jadi apa pula akibatnya jika kita tidak melaksanakan amanah yang diberikan?

rasullullah saw pernah bersabda yang bermaksud;

“Setiap kalian adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan diminta pertanggungjawaban kelak di hari Kiamat, seorang pemimpin pemerintahan adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang rakyatnya, suami adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang anggota keluarganya, istri adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang rumah tangga suaminya serta anak-anaknya, dan seorang pembantu adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang harta benda majikannya, ingatlah bahwa setiap kalian adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban kelak di hari Kiamat.”

(HR Muttafaq ‘alaih, dalam Lu’lu wal Marjan hadits no. 1199)

di sini FK nak memberikan satu analogi supaya kita lebih faham maksud sebenar post FK kali ini.

katakanlah anda telah dilantik menjadi committee untuk hrm convofair, tidak kisahla head ke, assistant head ke atau committee biasa saja.

dan tugas2 hrm selain menguruskan sumber manusia sewaktu event berlangsung, hrm juga menguruskan famili day untuk mengeratkan silaturrahim antara committee dan tidak lupa untuk mengadakan majlis penghargaan yang sudah tentunya diadakan selepas event sebenar berlangsung.

dan dalam kebanyakkan event2, committee akan bertungkus lumus sebelum dan semasa event itu berlangsung untuk memastikan kelancaran event itu, tetapi bagaimana pula selepas event, sudah pasti ramai yang malas nak melakukan tugas kerana menyangka semuanya telah berakhir.

didalam kes hrm ini, adakah tugas mereka teah berakhir? sudah tentu tidak kerana mereka perlu menguruskan appreciation day seperti yang tertulis dalam portfolio mereka walaupon event sebenar telah berlangsung.

dan jika mereka tidak melakukannya, maka mereka tidak memenuhi amanah yang telah dipertanggungjawabkan kepada mereka.

lebih malang lagi apabila ada pihak lain yang terpaksa menguruskan majlis penghargaan itu walaupon mereka mungkin berkata tiada arahan dari pihak atasan. tetapi mereka perlu ingat, itu adalah amanah untuk mereka. mereka perlu ingat itu.

dan bagaimana pula jika mereka memberi alasan tidak tahu? apa kejadahnya tidak tahu sedangkan sudah comfirm majlis itu akan diadakan. dan tidak seorang pon ahli hrm ini yang ingin membantu pihak yang terpaksa menguruskan.

dan bayangkan jika ada antara ahli hrm ini yang bertanding pula untuk pilihan raya kampus dan menang pula.

wah berani2 nya dia. amanah yang sedia ada sudah tidak tertangung, inikan pula nak memikul amanah yang lebih besar. mungkin baginya dia sudah banyak pahala untuk dibazir2kan begitu sahaja.

sudahla amanah2 yang diberikan sebelum ini dilaksanakan bagai melepaskan batuk ditangga.

bagi FK, ahli hrm itu tidak layak untuk hadir ke majlis appreciation itu. itu hanya pendapat FK.

kesimpulannya, ramai diantara kita yang tidak sedar yang kita belum lagi melunaskan amanah lama sebelum memikul amanah yang baru pula.

renung2kan dan selamat beramal.

The Amazing Race Asia 3

Go Tania & Ida!

The Amazing Race Asia Season 3 telah sampai ke episod ke-8 dan hanya tinggal empat team yang masih berlumba.. dan dalam empat team tu, team favorite FK masih beraksi.. yeayy go ida go tania..

walaupon mereka telah berada dikedudukan terakhir pada dua leg berturut2, namun mereka masih kental berlumba.. nasib menyebelahi mereka kerana kedua2 leg itu ialah non-elimination leg..

apa yang FK suka pasal mereka ni ialah mereka berlumba dengan sangat enjoy dan santai.. dan mereka sangat funny.. i love them soo much and hopping the win the race..

tapi sayangnya, satu lagi team yang FK minat iaitu Henry & Bernie telah tersingkir di dalam episod yang terbaru ni. dulu FK menjangkakan team ni akan menjuarai race ni.. namun mereka dah tersingkir..

so, FK akan tetap menyokong ida & tania..

aina batrisyia


FK ada adik. nama dia aina batrisyia. tapi kami panggil dia tisya. umur dia 2tahun 9bulan. dia adik bongsu FK. dia ni sangat manja dan suka memerintah. kena ikut apa yang dia suruh. kalau tak mula la nak menangis2, merengek2.. NABILA sangat kan.. ala nabila cerita mutiara hati tu.. walaupon nakal tapi anak pintar.. FK sayang dia. hehe.. apa pon jumla kita tengok gambar2 dia.. cumel tak??
















menjadi hangat!

kali ni FK bersiaran dari rumah FK, Batu Kikir Negeri Sembilan. Yesss, Batu Kikir ada internet ok.. laju lagi.. FK balik rumah menziarah keluarga, ala balik hujung minggu saja.. ahad nanti balikla ke UTP..

hurm, blog FK ni menjadi hangat seketika sejak beberapa hari lalu. sejak FK tulis pasal pilihan raya kampus hari tu.. ada yang sudi meninggalkan komen yang pedas dan bunyinya seperti FK ni sangat jahat dan seperti tergolong dikalangan orang2 yang sesat.. nauzubillah.. mintak dijauhkan.. dan dengan komen itu ia telah menimbulkan perang komen antara FK serta rakan2 FK dan juga pengomen tegar yang mahu identitinya dirahsiakan..

apa pon FK dah malas nak layan dan dia pon nampaknya dah sunyi sejak semalam.. bagus juga, kurang dosa FK. Ye la, emo juga dibuatnya..

new topik.

tadi FK balik naik bas sebab nak jimat duit.. setelah sampai di KL, FK bergegas ke klcc sebab nak jumpa my x-rumate aka kb.. sampai klcc pon dah pkl 12.55, so FK dan kucai pegi la masjid klcc tu nak semayang jumaat.. sebab dah lambat kami terpaksa semayang di taman klcc tu bertemankan beratus2 lagi jemaah yang lain yang tak dapat semayang kat dalam masjid sebab dah penuhh.. satu pengalaman baru bagi FK semayang outdoor.. ingat sukan je ke ada outdoor indoor..

owh ye, nak ditekankan disini yang FK PERGI SOLAT JUMAAT DI MASJID KLCC. ye! FK SOLAT!!!

pastu lepas semayang, kami pegi makan di Burger King, Kucai belanja setelah dipaw oleh FK. ni pon kali pertama FK makan di Burger King. Kira jakun jugakla.. owh ye, lupa nak bg tau ini ialah kali kedua FK pegi KLCC.. siankan.. lagaknya macam rusa masuk kampung.

bila dah time kucai nak masuk office tu, FK pon meneruskan perjalanan pulang ke rumah..

tapi, yang FK pelik tu, kenapa semua tambang bas yang FK naik semuanya dah naik harga. FK belek2 tiket rupanya ada 30% surcharge.. apa tu surcharge? FK pon tak tahu dan baru nak mengkaji ni. tapi bagi FK, 30% surcharge ni membebankan pengguna dan lagi pon harga minyak sekarangkan dah turun, takkan nak ada surcharge lagi..

nantila, bila FK dah paham betul2 apa itu surcharge, FK akan menulis dalam blog FK ni..

semoga bertemu di lain hari.. bye bye..

sambungan vote!

owh yer tertinggal lak point yang ni tadi..

dan antara sebab kenapa FK malas nak vote sebab kebanyakkan calon-calon yang bertanding tidak mempunyai kredibiliti yang tinggi. Sebahagian calon-calon yang bertanding penah bekerja dengan FK dan mereka ini sangat lembab dan menyusahkan. So, camne mereka ni nak memimpin seramai 6000 orang student kalau jadi committee untuk sesuatu event pon sangat lembab dan menyusahkan orang.

owh ye. barangkali FK lupa. kebanyakkan calon yang bertanding hanya pandai cakap tapi tak pandai buat. kalau cakap tu siap keluar hadis dan juga ayat2 quran, tapi perlaksanaannya tepuk dada tanya selera. sape makan cili dia terasa pedasnya.

okla. dah puas. selamat tido.

vote!

** warning: ini adalah blog peribadi dan pendapat yang ditulis lahir dari hati yang ikhlas. Bagi sesiapa yang tidak setuju dengan pendapat FK sila keluar dari laman blog ini dengan segera. terima kasih*

sekarang ni utp sedang dilanda demam pilihanraya kampus.. ala, tak ada la demam sangat pon sebab menurut kajian yang entah sapa buat ntah hanya 20% dari jumlah pelajar utp dan 20% undi tu menurut FK datang dari budak-budak foundation dan RM sebab mereka ini ialah penyokong calon-calon yang datang dari kalangan RM juga. (FK tidak termasuk dalam mana2 pihak dan juga bukan anti-RM sebab tak bercadang pon nak mengundi)

tapi, dari apa yang FK nampak persaingan untuk merebut kerusi mpp semakin sengit apabila seramai 12 calon yang bertanding dan perang poster yang paling meriah dalam sejarah.. mungkin ini adalah satu pertandingan yang sihat sebab takdela senang-senang je nak jadi mpp tanpa usaha dan tiada perubahan pon yang dilakukan. (sila rujuk mpp 2007/2008) lihat saja isu internet yang tidak juga selesai sampai bila2

dan dengan sebab tidak efektifnya mpp yang sepatutnya wakil2 pelajar dan menjadi suara student menjadi penyumbang kepada kurangnya jumlah pengundi yang keluar mengundi. sebab buat apa pegi mengundi kalau undi pon tak ada perubahan yang dilakukan.

sebab kedua yang FK rasakan kurangnya jumlah pengundi ialah kerana pada tahun yang lepas2 calon yang bertanding hanyalah datang dari satu pihak saja. paham-paham saja pihak yang mana yang FK maksudkan. ini mendatangkan kurangnya persaingan antara calon sebab datang dari satu pihak. so buat apa nak undi sebab mana-mana pon datang dari pihak yang sama. akhirnya sama sahaja. tapi semoga dengan adanya calon yang ramai pada tahun ini dan datang dari pelbagai pihak, makin ramaila orang yang akan keluar mengundi..

sebab seterusnya yang FK rasa menymbang kepada kekurangan pelajar yang keluar mengundi ialah kurangnya ketelusan dalam sistem demokrasi di utp. sebabnya, seawal foundation lagi, student telah dihasut untuk mengundi calon-calon tertentu. contohnya, semasa FK foundation dulu, ada saja senior yang datang ke surau2 dan juga bilik untuk menghasut. "sila undi calon 1,2,3,4,6.. calon 5 ngan 7 jangan undi yer.. sila bg tau kawan2.."

dan sebab terakhir ialah apa benda sangat la yang nak diperjuangkan di utp ni.. tiada isu-isu yang serius untuk diperjuangkan. balik2 isu internet dan parking yang menjadi perbalahan selama bertahun2.. so tiada guna lagi untuk mengundi..

owh ya, ada lagi yang terakhir dan ini adalah pandangan peribadi FK semata-mata dan tidak mewakili pendapat mana-mana pihak. FK rasa calon-calon yang bertanding adalah hipokrit semata-mata. Mereka sebelum bertanding adalah seperti pelajar biasa, pakai jeans dan tidak masuk baju ke dalam dan perangai biasa-biasa saja. tapi lepas je dicalonkan terus pakai seluar slack dan baju berkolar masuk kedalam dan pakai kasut hitam. dan kalau perempuan tu, tudung terus dilabuhkan. dan kalau anda kata seorang pemimpin haruslah sentiasa kemas dan meyakinkan. ya, FK setuju! tetapi kenapa perkara baik ini tidak diteruskan selepas mereka tidak lagi memegang jawatan dalam mpp. perkara ini penah FK saksikan dan bukan rekaan semata-mata..

akhirnya, kepada calon-calon yang bertanding, semoga berjaya dan apa-apa saja lah sebab FK sudah tidak berminat lagi..

my life as a student

kali ni FK nak cerita pasal my life as a student

bangun takde la pagi sangat. ikut bila ada lecture. selalunya bangun 20minit sebelum kelas. kalau kelas pkl 8.00am pkl 7.40am baru bgn.. mandi2, siap2 terus pegi kelas. ala, FK bersiap bukan lama pon..

hurm, itu pon bukan rajin sangat pegi lecture. dalam seminggu tu adala sekali dua ponteng.. saja ponteng.. malas..

selalunya kalau ada gap antara kelas tu pegi la makan ke, or siapkan keje yang tak siap lagi dengan meniru or pegi baca surat khabar kat irc.. kalau tak pon balik bilik la, lepak2 main internet yang lembab giler or takpon tido..

tapi sem ni banyak masa gap antara kelas tu pegi lab siapkan etp yang tak jadi2 tu. mujur, etp dah habis..

petang, duduk menghadap laptop, tak buat apa pon, tgkla series yang dah banyak kali ulang ke or tidur petang. bersukan? owh no! no! FK sangat malas.

pastu malam ulang apa yang dibuat masa petang.. tak pob borak2 sampai eh, dah pkl 12.. pastu tidur..

dan rutin ini diulang setiap hari..

erm, bila plak masa FK belajar. jarang sangat FK belajar. kalau esok ada test baru hari ni nak belajar dan akan meluangkan masa di irc sehari suntuk.. last minutes study..

dan seperti biasa, tak reti nak jawab masa test.. pastu emo.. hah hah..

dalam kelas pula bukan belajar pon. dengar or salin apa yang kena salin.. kalau bosan sangat ajak KA main BINGO!

learning should be fun but for me the fun is no more. FK seperti dipaksa untuk belajar. it should be fun..

kesimpulannya, jangan tiru tabiat FK sebagai seorang pelajar sebab FK langsung tak belajar.. dan sem ini berlalu dengan sangat teruk dan hampir dinobatkan sebagai my worse sem ever.. tapi hopefully the result is not so bad..

mind your own business, dude!

i am what i am

i am not gonna change anything

whether u take it or leave it

whether u like it or not

and mind ur own business, dude!

owh ya, thanks for being honest

and if ada yang tak puas hati, just speak it out..

thanks.

tag bulan kelahiran

the rules: · Pick your birth month.

. Strike out anything that doesn't apply to you.

.Bold (or italicize) the best apply to you.

.Copy to your own blog, with all twelve months.

. Tag 5 people.

JANUARY
Stubborn and hard-hearted. Ambitious and serious. Loves to teach and be taught. Always looking at people’s flaws and weaknesses. Likes to criticize. Hardworking and productive. Smart, neat and organized. Sensitive and has deep thoughts. Knows how to make others happy. Quiet unless excited or tensed. Rather reserved. Highly attentive. Resistant to illnesses but prone to colds. Romantic but has difficulties expressing love. Loves children. Loyal. Has great social abilities yet easily jealous. Very stubborn and money cautious.

FEBRUARY
Abstract thoughts. Loves reality and abstract. Intelligent and clever. Changing personality. Attractive. Sexy. Temperamental. Quiet, shy and humble. Honest and loyal. Determined to reach goals. Loves freedom. Rebellious when restricted. Loves aggressiveness. Too sensitive and easily hurt. Gets angry really easily but does not show it. Dislikes unnecessary things. Loves making friends but rarely shows it. Daring and stubborn. Ambitious. Realizes dreams and hopes. Sharp. Loves entertainment and leisure. Romantic on the inside not outside. Superstitious and ludicrous. Spendthrift. Tries to learn to show emotions.

MARCH
Attractive personality. Sexy. Affectionate. Shy and reserved. Secretive. Naturally honest, generous and sympathetic. Loves peace and serenity. Sensitive to others. Loves to serve others. Easily angered. Trustworthy. Appreciative and returns kindness. Observant and assesses others. Revengeful. Loves to dream and fantasize. Loves traveling. Loves attention. Hasty decisions in choosing partners. Loves home decors. Musically talented. Loves special things. Moody.

APRIL
Active and dynamic. Decisive and hasty but tends to regret. Attractive and affectionate to oneself. Strong mentality. Loves attention. Diplomatic. Consoling, friendly and solves people’s problems. Brave and fearless. Adventurous. Loving and caring. Suave and generous. Emotional. Aggressive. Hasty. Good memory. Moving. Motivates oneself and others. Sickness usually of the head and chest. Sexy in a way that only their lover can see.

MAY
Stubborn and hard-hearted. Strong-willed and highly motivated. Sharp thoughts. Easily angered. Attracts others and loves attention. Deep feelings. Beautiful physically and mentally. Firm Standpoint. Needs no motivation. Easily consoled. Systematic (left brain). Loves to dream. Strong clairvoyance. Understanding. Sickness usually in the ear and neck. Good imagination. Good physical. Weak breathing. Loves literature and the arts. Loves traveling. Dislike being at home. Restless. Not having many children. Hardworking. High spirited. Spendthrift.

JUNE
Thinks far with vision. Easily influenced by kindness. Polite and soft-spoken. Having ideas. Sensitive. Active mind. Hesitating, tends to delay. Choosy and always wants the best. Temperamental. Funny and humorous. Loves to joke. Good debating skills. Talkative. Daydreamer. Friendly. Knows how to make friends. Able to show character. Easily hurt. Prone to getting colds. Loves to dress up. Easily bored. Fussy. Seldom shows emotions. Takes time to recover when hurt. Brand conscious. Executive. Stubborn.

JULY
Fun to be with. Secretive. Difficult to fathom and to be understood. Quiet unless excited or tensed. Takes pride in oneself. Has reputation. Easily consoled. Honest. Concerned about people’s feelings. Tactful. Friendly. Approachable. Emotional temperamental and unpredictable. Moody and easily hurt. Witty and sparkly. Not revengeful. Forgiving but never forgets. Dislikes nonsensical and unnecessary things. Guides others physically and mentally. Sensitive and forms impressions carefully. Caring and loving. Treats others equally. Strong sense of sympathy. Wary and sharp. Judges people through observations. Hardworking. No difficulties in studying. Loves to be alone. Always broods about the past and the old friends. Likes to be quiet. Homely person. Waits for friends. Never looks for friends. Not aggressive unless provoked. Prone to having stomach and dieting problems. Loves to be loved. Easily hurt but takes long to recover.

AUGUST
[09-08-1987]
Loves to joke. Attractive. Suave and caring. Brave and fearless. Firm and has leadership qualities. Knows how to console others. Too generous and egoistic. Takes high pride in oneself. Thirsty for praises. Extraordinary spirit. Easily angered. Angry when provoked. Easily jealous. Observant. Careful and cautious. Thinks quickly. Independent thoughts. Loves to lead and to be led. Loves to dream. Talented in the arts, music and defense. Sensitive but not petty. Poor resistance against illnesses. Learns to relax. Hasty and trusty. Romantic. Loving and caring. Loves to make friends.

SEPTEMBER
Suave and compromising. Careful, cautious and organized. Likes to point out people’s mistakes. Likes to criticize. Stubborn. Quiet but able to talk well. Calm and cool. Kind and sympathetic. Concerned and detailed. Loyal but not always honest. Does work well. Very confident. Sensitive. Good memory. Clever and knowledgeable. Loves to look for information. Must control oneself when criticizing. Able to motivate oneself. Understanding. Fun to be around. Secretive. Loves leisure and traveling. Hardly shows emotions. Tends to bottle up feelings. Very choosy, especially in relationships. Systematic.

OCTOBER
Loves to chat. Loves those who loves them. Loves to take things at the center. Inner and physical beauty. Lies but doesn’t pretend. Gets angry often. Treats friends importantly. Always making friends. Opinionated. Does not care of what others think. Emotional. Decisive. Strong clairvoyance. Easily hurt but recovers easily. Daydreamer.Loves to travel, the arts and literature. Touchy and easily jealous. Concerned. Loves outdoors. Just and fair. Spendthrift. Easily influenced. Easily loses confidence. Loves children.

NOVEMBER
Has a lot of ideas. Difficult to fathom. Thinks forward. Unique and brilliant. Extraordinary ideas. Sharp thinking. Fine and strong clairvoyance. Can become good doctors. Dynamic in personality. Secretive. Inquisitive. Knows how to dig secrets. Always thinking. Less talkative but amiable. Brave and generous. Patient. Stubborn and hard-hearted. If there is a will, there is a way. Determined. Never give up. Hardly becomes angry unless provoked. Loves to be alone. Thinks differently from others. Sharp-minded. Motivates oneself. Does not appreciate praises. High-spirited. Well-built and tough. Deep love and emotions. Romantic. Uncertain in relationships. Homely. Hardworking. High abilities. Trustworthy. Honest and keeps secrets. Not able to control emotions. Unpredictable.

DECEMBER
Loyal and generous. Sexy. Patriotic. Active in games and interactions. Impatient and hasty. Ambitious. Influential in organizations. Fun to be with. Loves to socialize. Loves praises. Loves attention. Loves to be loved. Honest and trustworthy. Not pretending. Short tempered. Changing personality. Not egotistic. Take high pride in oneself. Hates restrictions. Loves to joke. Good sense of humor. Logical.

I'm tagging: Everyone who want to be tagged.

bodohla..

update terkini..
sekarang jam menunjukkan pkl 5.36pm, dan Fk serta Syah masih lagi berada di irc. study.

ye. kami stadi. kami ada 2test esok. dan waktu yang berturut2.

POWER ELECTRONICS 1
DATE: 21-10-2008
TIME: 3-4.30 PM
VANUE: 18-01-07

DIGITAL SIGNAL PROCESSING
DATE: 21-10-2008
TIME: 5.15-6.15 PM
VANUE: BLOCK N

Patutnya test DSP telah berlangsung pada last week. Tapi ucapkan terima kasih kepada budak2 bodoh yang masuk edx sebab jumpa lecturer nak mitak postponed.

Bodoh dan bodoh dan bodoh..

Tak tahu ke yang minggu ni sangat banyak keje gila nak mampus dan tetap nak mintak pospon.
pastu jatuh pada hari yang ada test plak tu.

ni gara-gara mereka yang selfish. Tau la etp kau dah siap dan tak perlu pening2 lagi. Sebab itu diorang yang selfish ni masuk edx.

selfish, selfish, dan selfish..

dan sebab itu kami masih terdampar study.. banyak gilerrr.. dah la tak paham serta kena buat kerja yang banyak giler..

kan bodoh mereka ni..

Okla. no offense ye guys sebab korang memang bodoh dan selfish ikhlas dari hati aku ni. tak kisah la korang tu kawan aku ke tak. hopefully korang tak leh jawab test sebab kebodohan dan keselfishan korang.

* post ini telah disokong padu oleh Syah. walaupon dia dapat masuk edx namun dia tak selfish macam korang sebab dia berpikir dengan otak dan akal yang waras bukan dengan lutut.

tag bodo~

FK baru je kena tag ngan ismal. sesungguhnya tag ialah benda paling bodoh dalam dunia penulisan blog. tapi sebab FK dah lama tak update blog, so FK nak jadi orang bodoh jap.

My top 10 favourite food.
:: kuah kacang mak FK. feveret kaum keluarga time raya
:: sate. FK sangat suka sate
:: char kueh tiaw V5
:: mee goreng telur mata Sitick
:: hurm.. honey joy
:: nasi goreng tomyam kedai sebelah shogun batu gajah
:: tomyam johnnys
:: sundae mcdonalds
:: kek coklat mak FK buat
:: quarter pounder

10 Things I love doing
:: watching survivor
:: watching amazing race
:: watching antm
:: singing
:: mengumpat
:: kutuk orang
:: watching movies
:: ipoh therapy
:: shopping
:: relaxing

5 Types of girls that I adore
:: ayu
:: gedix
:: periang
:: banyak cakap
:: baik

5 Things I love doing when I'm feeling down
:: makan aiskrim banyakkkkkkkk2
:: tetiba pegi kuar utp sorang2 tanpa arah tujuan
:: watchig series
:: tido
:: tengok kiki

5 Things I love doing when I'm happy
:: nyanyi kuat2
:: cakap banyak2
:: tetiba belanja orang
:: pegi ipoh
:: kacau orang

10 Ways to win my heart
:: terima seadanya
:: know me better
:: belanja makan
:: tau apa yang FK suka dan yang tak suka
:: sempoi n gedix
:: cannot outshine me
:: ada disaat FK susah mahupon senang
:: accept who i am not what i have
:: always spent time with me
:: cantik dimata dan dihati

My top 5 most favourite junk food
:: super ring
:: sundae chocolate
:: megi kari
:: mamee
:: choki choki

5 Things I wish it could happen soon
:: graduation... malas nak belajar dah
:: kawen
:: travel kat tempat yang best2
:: be famous
:: have happy family

10 Ridiculous things I wish to do before I die
:: cakap je nak apa, nak pegi mana terus dapat.
:: buat filem sendiri
:: jadi penulis blog yang dibaca oleh sejuta pembaca sehari
:: jadi penyampai radio yang bertugas dengan fara fauzana
:: masuk amazing race dan menang tempat pertama
:: bukak kilang pakaian
:: jadi penulis buku untuk subject ee
:: bukak klinik dermatologi yang bg khidmat free bagi semua pesakit kulit
:: masuk survivor.. mesti best
:: rakam lagu raya sendiri or ada program raya sendiri

My top 10 recently most addicted song
:: FK suka dengar lagu tapi tak ingat tajuk
::
::
::
::
::
::
::
::
::

10 Person I wish to tag
:: Meeno
:: Hilal (walaupon blog frenster)
:: dehaq
:: erm... KA (walaupon belom ada blog lagi)
:: sape lagi yang ada blog ek? erm..tiqah saari
:: cik yah
:: fara fauzana (harap2 dia baca la)
:: tun dr mahathir
:: bali
:: ha.. you la.. sape lagi..

beberapa hari menjelang raya~

hey hey.. apa khabar semua.

Lagi beberapa hari je nak raya. So, macam mana persiapan anda semua? Wah mesti meriahkan.

FK dah ada kat rumah ni. Dah tak sabar nak raya. Maybe ni post terakhir FK sebelum raya. Jadi di kesempatan ni FK nak buat ucapan yang betul2 ucapan raya sebab dah dekat nak raya.. adoi apa punya ayat la..

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin
Semoga segala salah dan silap FK dapat anda maafkan dan senang-senang jemputla datang ke rumah

buat
teman-teman yang mengenali diri FK dan juga kepada para pembaca blog FK yang setia..

Okla.. Masa raya nanti jangan pulun banyak-banyak. Kalau tidak apa guna berdiet selama sebulan. Ingat tu Kucai. Hehe.

Buhbye. adios.

tidak boleh tidur~

Sudah lama FK golek-golek atas katil tapi masih tidak dapat melelapkan mata. entah mengapa. Lepas balik sahur bersama budak-budak FNB tadi FK dapat lelap dalam setengah jam saja dan kemudian terjaga semula dan tidak boleh lelap2 lagi.

Ah, tidak. FK rasa natural beauty FK makin kurang sebab tidur yang tidak menentu sejak kebelakangan ini. Wahai mata tidurla.

FK kena tidur sekarang. FK perlu tidur sekarang sebab pukul 8.00 pagi karang FK ada lecture emach yang wajib pergi sebab lecturernye suka buat quiz hari khamis dan FK tidak boleh tidur siang esok sebab perlu habiskan masa di lab. Jadi FK sangat perlu tidur sekarang.

Mungkin selepas FK menulis blog ini mata FK dapat dilelapkan. Mungkin~

lagu feveret hari raya

Setelah manjalankan survey ke atas sekumpulan besar kawan FK yang ada di gtalk FK, maka terhasillah sepuluh lagu raya paling feveret bagi tahun 2008..

10. Rindu Di Aidilfitri nyanyian Ajai dengan 1 undian.

9. Sesuci Lebaran oleh Siti Nurhaliza juga dengan 1 undian.

8. Seloka Hari Raya yang dinyanyikan oleh.. ..entahla FK pon tak tahu dengan 2 undian. (owh ye lagu ini dinyanyikan oleh Uji Rashid dan Hail Amir)

7. Lebaran Ini gandingan mantap Nowseeheart, Raihan, Ajai dan juga Rem dengan 2 undian.

6. Air Mata Syawal oleh Siti Nurhaliza juga dengan 2 undian.

5. Nazam Lebaran juga nyanyian Siti Nurhaliza dengan 3 undian.

4. Dari Jauh Ku Pohon Maaf yang dinyanyikan oleh Sudirman dengan 3 undian.

3. Pulanglah oleh Aisyah dengan 4 undian.

2. Satu Hari Di Hari Raya by M.Nasir dengan 4 undian.

1. Suasana Hari Raya gandingan Anuar Zain dan Ellina dengan 7 undian.

Tapi sayang lagu feveret FK takde sape yang undi. Nak tahu lagu apa? Lagu feveret FK ialah Ku Pohon Restu Ayah Bonda nyanyian asal Mamat.

So, apa lagi. Download lagu2 ni dan enjoy sementara nak raya ni.

Adios Amigos. Buhbye.

circuit oo circuit

siapa mahir dalam agenda membuat circuit sampai jadi? FK tidak. Jadi sudahkan anda membantu FK.

Sudah tiga hari FK berkampung di lab untuk membuat circuit tetapi sampai sekarang tidak jadi-jadi lagi. Bila difikir2 circuit yang FK nak buat ni tidaklah secomplicated cam project orang lain tetapi malangnya circuit itu tidak jadi2.

FK hampir putus asa. Circuit itu perlu siap esok juga. Wajib siap esok juga kerana lepas balik cuti akan terus di evaluate. Bila circuit tak jadi-jadi ni FK rasa seperti telah menghampakan group etp FK.

Owh yer. FK buat circuit heat sensor untuk menggerakkan kipas 12V. Pada sesiapa yang pandai tu tolonglah yer bantu FK. Masa makin suntuk. Tetapi hati sudah tidak berada disini. Meronta-ronta untuk pulang raya.

Itu saja. Bila FK tulis blog, FK rasa FK dapat lari dari masalah walaupon kejap. FK suka. Ok. Jumpa lagi.

Buhbye..

menanti subuh 24 september 2008

wow. hari baru kembali lagi. Semoga hari ini akan lebih baik dari semalam. Dan apa jua yang FK dan anda semua buat diberkati tuhan.

so sementara nak menanti subuh ni, FK nak update la blog FK ni supaya hari ini lebih baik dari semalam. Kalau semalam FK boleh update sampai 8 kali, mengapa tidak hari ini? Betul tak..

Sekarang ni, kalau ada alert yang FK ada email je kat gtalk ni terus nak bukak email sebab nak check manalah tau ada company yang berminat nak offer intern kt FK. Tetapi setiap kali FK bukak mail, semuanya hampa belaka.

Kebanyakkannya bukanlah email yang penting pon. And most of it ialah dari kawan2 yang ajak FK masuk WAYN. What the hell is WAYN itu? FK sangat tidak puas hati jika dapat email macam tu. Sangat annoying ok.

Berbalik kepada cerita FK tadi, hurm begitulah perasaan orang yang tak dapat intern lagi. Sering tertunggu-tunggu reply dari potential company. Still berharap dan berharap.

Apapon hopefully FK akan dapat placement for internship soon.

Dan hari ini FK berazam untuk menyudahkan circuit etp FK yang tak jadi2 lama dah. Puas FK belek2 dan betulkan setiap hari tak jadi2 gak. I know my etp group dah very upset with me. Sorry guys I have tried my best. Jangan marah k, nanti cepat tua.

Okla, selamat bersahur dan selamat menjalani ibadah puasa. Assalamualaikum.
Buhbye.

ucapan raya~

tabir syawal bakal tiba kurang seminggu lagi. Dan bagi memeriahkan blog FK ni dengan suasana raya, dalam post ini FK akan sertakan ucapan2 raya dari kawan-kawan FK. Tapi apa kata kita mulakan dengan ucapan dari FK dulu.


"saya firdaus kamaruzaman dan keluarga mengucapkan hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin kepada kaum keluarga dan sahabat handai yang mengenali diri ini terutama kepada geng2 kain pelikat, geng2 pegi lecture, geng2 convo, geng2 smapk, dan juga geng2 yang ada kaitan dalam hidup FK ini. Semoga aidilfitri tahun ini lebih bermakna kepada anda semua dan jangan lupa duit raya untuk FK =P"

So, sekarang mari kita baca ucapan dari teman2 FK pula;

Jafni mengucapkan..
"selamat hari raya buat teman2 especially all UTPians,semoga ceria di lebaran yg bakal kunjung tiba nnt =p"

Hakim & Syakila mengucapkan.. (hak ekslusif buat FK-Zone untuk menyiarkan nama couple yang baru mengaku ini)
"ramadhan menghilang,syawal menjelma,tiba masanya berhari raya,bermaaf-maafan bersama keluarga,eratkan ukhwah sesama kita...selamat hari raya eid-ul-fitr..maaf zahir batin.."

Nana mengucapkan...
"Pat, selamat puasa pnuh :p and kte nak minta maaf byk2 kalo kte ade buat salah dkt pat tanpa disedari.. :) n lastly selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin.."

Keen mengucapkan..
"SaLam AidiLfiTri SaYa UcapKAn BUat KenGkWn d UTP espeCiallyNye PaT, SeMoGA CerIa2 SlaLU d Pagi RAye..MAaF ZahiR & BAtin ku pinTa dr UJung Rambut Hingga Ujung KAki.."

Ren yang agak mental mengucapkan...
"saye buatt uchapan raye..unt0k ketua makanan, pat,, bsamer pnolong nye...hanis...juge...makananianz2...bopiq,amir,amad,sadiq n bahariah...dan jugeee convorian2 laenn!! ari suke suke adelah ari raye..make slamat ari raye..ehheeee=B"

Uya mengucapkan..
"nak ucap celamat hali laya kepada cemua pengyou n bdak2 ee july05 hahahahhaha...nak mintak ampun gak n jgn main mercun sampai putus jari ye hahahahahha. siler la dtg beraya di rumah n bawak duit raya tuk dibagi kepada aku hahahah"

Bopiq mengucapkan..
"salam,selamat hari raya kepada semua muslimin dan muslimat,esp kpd comm. fnb convo '08,semoga bergembira di hari raya yang akan tiba ni,saya ingin mengambil peluang ini utk memohon setulus kemaafan drp korang semua ats segala salah silap yg sy lakukn kat korg semua selma kt bkrja brsma,semoga lebaran ini menjadi titik tolak untuk kita semua mnjd insan yg baru ├ČnsyaAllah :) "

Bo mengucapkan..
"sye mngucpkn slamat ari rye maap zahir batin kpd smue bdk utp n sesiape yg mngenali dri ini.. kpd bdk convo..mntk maap kalo terkasar bhse time wt door to door atau time convo n kpd smue MNMianz..gua syg lu smua..."

KA mengucapkan...
"sempena hari lebaran yg kian menjelang tiba, sy KA dgn ini ingin memohon kemaafan kpd semue member2 yg ensem-ensem(gewe) & chantek-chantek(giwi) dr hujung idung smpi hujung sluar atas segala ketelanjuran tutur kata mahupun perbuatan same ade sedar atau tidak.

Jemput la dtg ke rumah klo nk berjumpa dgn bapak mertua & mak mertua di ;

2771, Lorong Aman,
Taman Kg Paya
71000 Port Dickson
Negeri Sembilan

Semoga Hari Raya kali ini memberi seribu pengertian~"

Ayam mengucapkan...
"sy mengucapkan selamat hari raya kepada semua rakan2, awek2, ex2, maaf zahir dan batin.halalkan makan dan minum. semoga berbahagia di hari yang mulia ini."

wah, byk betul ucapan raya dari teman2 FK ni. kalau ada sesiapa lagi yang nak wat ucapan. Just leave it dekat ruangan komen. FK akan baca.

Okla. selamat malam. Buhbye..

sambungan sentap~

ini sambungan post sentap tadi sebab FK lupa bab ni.

FK baru je basuh kereta semalam dengan harapan bila balik raya nanti kereta akan bersinar-sinar dan semua orang akan pandang tak berkelip.

Tetapi malangnya tadi bila FK pegi kat kete FK, geramnye hati ini bila nampak ada taik burung yang sangat besar melekat ditingkap kete. Alahai FK baru je basuh tau.

Okla. Tu je.
Adios

surat buat rektor

Rektor,
Universiti Teknologi PETRONAS

(dengan harapan rektor membaca blog FK ni)

Aduan tentang servis di bilik pos

Disini saya ingin membuat aduan tentang servis yang diberikan oleh staff di bilik pos yang terdapat di bawah Kompleks Chancellor.

2- Saya sedang menunggu dokumen penting yang di pos oleh bapa saya yang dialamatkan kepada saya di Universiti Teknologi Petronas. Seperti mana yang semua sedia maklum, semua surat menyurat boleh dituntut terus di bilik pos.

3- Malangnya, surat yang telah dipos pada jumaat atau sabtu lepas masih belum diterima. Tetapi saya yakin surat tersebut telah sampai di sini kerana telah dipos menggunakan pos express. Saya telah datang untuk memeriksa surat saya beberapa kali semalam, 22 september 2008 tetapi menurut list nama yang dikeluarkan tiada surat untuk saya.

4- Dengan optimisnya saya datang lagi pada hari ini, 23 september 2008 pukul 11.15 pagi namun list nama itu tidak dikemaskini lagi dan yang lebih malang tiada staff bertugas yang menjaga bilik tersebut. Kemudian saya datang lagi jam 11.45pagi dengan harapan list nama tersebut telah dikemas kini dan ada staff yang menjaganya unuk saya menanyakan jika terdapat surat saya yang baru sampai. Tetapi harapan itu berkecai apabila masih tiada staff yang bertugas. Pada masa itu seorang posmen datang untuk menghantar surat tetapi malang staff tiada lalu dia meletakkan sahaja surat itu diatas kaunter.

5- Saya datang kembali pkl 2.30 petang hari yang sama. Lega rasanya kerana terdapat staff yang menjaga. Saya menanyakan jika terdapat surat saya. Tetapi dengan endah tidak endah beliau menjawab, 'tengok list, tengok list' walaupon list yang diatas kaunter itu list semalam. Lalu saya bertanya, surat baru sudah ada atau tidak. Tanpa memeriksa dia menjawab surat belum sampai lagi. Bagaimana surat belum sampai lagi kerana pagi tadi saya ada bersama posmen yang meghantar surat dan semasa saya sampai pkl 2.30 tadi saya lihat ada sahaja posmen yang baru keluar.

6- Saya berharap staff itu dapat memeriksa dahulu surat yang sampai manalah tahu ada terselit surat yang saya tunggu-tunggu. Saya bukannya menunggu kad raya dari teman-teman, saya menunggu dokumen penting dari bapa saya.

7- Saya dapati selain tiada staff yang mejaga kaunter pada waktu pejabat dan layanan yang kurang mesra, list nama pelajar yang mempunyai surat juga tidak dikemaskini setiap hari. Seperti yang sedia maklum, setiap surat amat penting bagi setiap individu. Oleh itu, amatlah perlu list nama itu dikemaskini setiap hari kerana kita tahu staff yang menjaganya tidak mahu memeriksa surat yang baru tibal.

8- Oleh itu saya amat berharap pihak tuan dapat memantau perkhidmatan bilik pos ini walaupon ianya tidak memainkan peranan secara langsung dengan pelajar tetapi ia memainkan peranan yang sangat penting bagi setiap individu mengikut kepentingan masing-masing.

9- Kerjasama pihak tuan amatlah saya hargai dan saya dahulukan dengan ucapan ribuan terima kasih.

Yang Benar,
Mohammad Firdaus Bin Kamaruzaman
Electrical & Electronics Engineering
Universiti Teknologi PETRONAS

update lagik~

haha.. FK update lagi.. gila dah nak update blog.. nak lupakan segala masalah.. kiranya cam nak lari dari masalah ialah dengan mengupdate blog..

FK ada menanyakan soalan survey kepada orang2 yang ada dalam list gtalk FK.

Soalannya;
Apakah juadah berbuka puasa yang paling anda gemari?

dan FK terima bermacam2 jawapan.

dari jawapan semiskin2 alam iaitu megi kari (ini jawapan pino)

dan jawapan bajet anak dato' iaitu meat ball piza hut ngan bolognese (ini jawapan syah)

dan jawapan orang yang FK rasa perut dia sangat besar iaitu kueh, nasi lemak, nasi kerabu, manga madu, air kelapa, soya, kurma, roti john, dan juga kfc (ini ialah perut Peroz)

dan juga ini;
nasi kerabu (ayam)
murtabak, tepung pelita, soya (zopak)
juadah yang FREE (amin mnm)
roti john (b0)
kurma (ismal) islamic sangat jawapan
ayam goreng dan ikan keli bakar (istiazah)
kuih muih (ren) diet ker

Tapi bagi FK, juadah yang paling FK suka puasa tahun ini ialah kek batik air tangan mino. sungguh lazat. yang FK paling teringin nak makan dan sampai sekarang tak dapat lagi ialah bubur chacha jagung. argh sedapnya..

ok ini saja update kali ni.
buhbai..

sentap

hye. untuk kesekian kalinya FK mengupdate blog hari ni.. gigih tul 3 post dalam satu hari. mungkin sebab dah ada orang komen post FK pagi tadi. apa pon komen la lagi dan lagi dan lagi..

ni FK nak luahkan perasaan marah FK ni. dengan gigihnya FK ponteng kelas (ke terponteng) sebab nak pegi amik surat kat bawah chancellor complex tu kan. penting gak ar surat tu sebab ayah FK dah call banyak kali tanya dah dapat lom surat tu.

FK pegi semalam tapi surat tu takde lagi. So dengan harapan tadi adalah. Bila pegi tadi tak ada orang pun jaga pejabat surat tu. Kata waktu operasi dari pkl 10-12 tapi tiga kali FK pegi dalam range waktu tu tak ada orang jaga pon. Sentapla. Apa guna dibayar gaji kalau takde orang jaga.

dan juga FK sangat pening yang circuit etp FK ni tak jadi2. dah la dalam mood malas dan nak balik ni kena siapkan by minggu ni. Sian teamate FK dah tunggu lama. FK ni dah la tak pandai so it takes longer time than orang lain yang dapat figure out masalahnya dalam sekelip mata je.

arghhh. nak balik. nak balik. boleh ke kita just lari dari masalah rather than menyelesaikannya? Sesungguhnya keje fnb convofair adalah beribu-ribu kali lebih senang dari buat circuit tu walaupon circuit tu senang je.

jemput datang~

tadi lupa nak tulis.

raya ni datangla rumah FK.

ini alamatnye;
6, jalan mutiara 1, taman mutiara, batu kikir, negeri sembilan

datang je. FK alu-alukan kedatangan anda semua.

kalau anda yang tak tahu jalan, dari seremban tu ikut je signboard untuk ke kuala pilah dan anda akan lalu Bukit Putus. Dan bila dah sampai je Kuala Pilah tu, just give me a call. FK jemput.

owh ye. bagi rumah yang dekat2 tu. FK teringin sangat nak serang rumah korang raya ni. Boleh kan..

Okla. buhbai..

menanti subuh 23 september 2008

Good morning dan selamat bersahur. Dalam FK menanti waktu solat subuh, sambil menonton filem hindustan, Mujhse Doste Karoge. Ye, menonton filem hindustan adalah kegilaan terbaru FK. Semua ini bermula gara-gara FK menonton Khabie Kushie Khabie Gham dan FK mula tertarik dengan lagu2 serta gerak tari pelakon menari semasa menyanyi. Sungguh asyik.

Gitu. Nak semayang subuh pon tetap tengok hindustan. Hikhik..

Ramadhan tinggal seminggu saja lagi. Ini bermakna aidilfitri bakal menjelang tiba. Selain sibuk menguruskan persiapan raya, jangan pula sehigga terlupa memperbanyak ibadah dihujung2 bulan yang mulia ini. Kalau boleh mari kita rebut malam lailatulqadar itu.

Ramadhan tahun ini FK sambut dengan sederhana. FK tidak rasa kemeriahannya. Entahla, apa yang kurangnya ramadhan kali ini.

Begitu juga keterujaan untuk berhari raya itu tetap ada tetapi perasaan itu makin berkurang saban tahun. Memang benar, hari raya adalah utuk kanak-kanak. Bagi FK, hari raya sama saja seperti hari2 yang lain tetapi ditambah solat hari raya di pagi hari. Selain itu, sama saja. Mungkin aidilfitri tahun ini lebih meriah dan lebih bermakna buat FK.

Hey guys, jangan lupa tinggalkan komen anda setelah membaca. I need your comment as a motivation for me to keep writing. Komen itu ibarat semangat untuk FK menulis. Sudah lama FK tidak dapat komen2 yang menarik. Mungkin FK-ZONE makin kurang pembacanya. Apapon, komen apa saja, sebarang kritikan dan cadangan FK terima dengan besar hati.

Akhir kalam, semoga hari anda dipenuhi kegembiraan dan keberkatan. Adios dan selamat berpuasa.

p/s: sangat excited untuk berbuka puasa dengan komiti convofair petang ini.

bosan sampai nak nanges...

Betul.

FK sangat bosan dari jumaat malam semalam sampaila hari ni..

sangat bosan..

tak tau nak wat apa..

dah plan nak bukak puasa kat luar, tapi last2 minute tak jadi..

ni sume sebab reza jadi master planner, time ajak macam beribu je yang nak ikut, tapi bila betul2 2,3 orang je..

last2 cancel.. sentap.

tadi malam. sangat bosan. teringin pegi jalan2 ipoh. shopping2. tapi takde sape nak ajak. sume tak available

pastu mula teringat kat kucai. my besterest friend.. kalau dengan dia tak yah plan2. tak yah buat appoinment berminggu2. tak yah pujuk beria. bila terfikir ajak je terus on. anytime.

my story my life; episod 2: life as a 3rd year student

hye.

Life as a 3rd year student is sucksss.

The subject is tough. Susah giler nak mampus.
Terutama DSP. Seperti satu bahasa baru yang kena belajar.

Then, semua test dan quiz FK hanya duduk termenung.
Sebab tak reti buat langsung.

Attandance sem ni sangat teruk. Kelas banyak gila ponteng.

Dan banyak giler plak project. Itu ini. Dengan ETPnya lagi.
FK tak penah suka project. Mahupon lab.

Dan tekanan samada dapat placement untuk intern ke tidak semakin menekan.
Orang sume dah dapat 2,3.
FK masih kosong.

Tidakkah ianya sangat tak best.
Pendek kata FK benci 3rd year.

my story my life; episod 1: tentang persahabatan~

hye guys,
ikuti beberapa siri story of my life episod pertama. My story my life adalah siri terbaru dalam blog FK ni..

kisah #1
FK harini dah belajar tarian chicken dance song yang popular tu..
Penuntut di Institut Tarian LJ (LJ bukan Linda Jasmin tapi Local Jeans ok.. nama assignment project Ismal) ialah Hilal, Mino, Ismal, dan juga FK sendiri.
Kitorang gigih ni nak download tarian ni kat youtube sampai bawak laptop kat kafe sebab kata orang wifi kat kafe laju sket.. Punya lama tunggu, tapi hasilnya...hampeh.

Tentang Persahabatan: they all are my sahabat right now

kisah #2
ada budak nak belanja FK bukak puasa.. yeay yeay.. tapi bila tu tak tau lagi.. ye la janji gtalk je..

Tentang Persahabatan: Sahabat, janji mesti ditepati..

kisah #3
FK baru je chatting ngan seorang kawan kat gtalk.. FK dengar cerita sedih dia.. cerita tentang sebuah persahabatan.. walaupon kisah ni macam sangat menggelikan seperti sepasang kekasih, namun FK dapat memahami apa yang dia rasa.. well, FK kan seorang kawan yang baik.. huhu.. Buat kawan FK ni, simpan je air mata tu, korang akan berbaik semula.. percayalah.. cepat atau lambat itu adalah takdir..

Tentang Persahabatan: pergaduhan adalah pahit manis persahabatan

kisah #4
FK sangat rindu pada Kucai. Sangat rindu. Dia adalah bekas roomate FK dan juga kawan baik FK.. Tapi sekarang dia tgh intern. FK rasa sangat kehilangan, sebab selalunya FK buat apa2 pon dengan dia.. Pegi Ipoh berdua dari zaman naik bas, naik moto, mahupon naik kete.. tetap berdua.. Tapi sekarang, FK nak pegi mana-mana pon cam tak tau ak ajak sape.. Sebab dia sorang je yang paham FK which is true sebab dia sahaja yang paham FK.. (sorry ayat ter'ntah apa apa' sket)

Tentang Persahabatan: bila boleh bertemu lagi

kisah #5
Dan last sekali, bila cerita tentang sahabat, FK teringat kat Syah. Dia adalah lab partner FK dan juga class mate FK.

Tentang Persahabatan: macam manala boleh terlupa yang sorang ni


p/s: FK menangis lagi.. menangis tentang persahabatan

aku merinduimu~

aku merinduimu~
huhu.. tak tau la kalau kamu tahu atau ingat lagi iklan ini..
tapi FK masih ingat..
ini ialah iklan bedak..
dimana sang lelaki sedang bersiap2 untuk keluar detink
dan tiba2 aweknya sudah sampai lalu menekan loceng
dia buka pintu dan terkejut sebab dia belum siap lagi
lalu cepat2 pakai bedak
lalu kedengaran.. aku merinduimu~ tingtong..
Kamu masih ingat lagi?
FK hanya ingin berkongsi memori iklan masa lampau.. huhu

p/s: FK masih merinduinya, namun hanya mampu melihat dari jauh.. mendoakan kebahagian si dia..

i'm back..

Setelah genap 2bulan FK tak mengusik blog ini, finally.... Ini semua gara-gara Convofair.. FK tidak punya masa untuk diri sendiri pon, inikan pula nak mengupdate blog ini..

argh, FK hanya tahu memberi alasan.. Iye, benar. Tambahan FK hampir putus asa dalam bidang penulisan blog kerana tidak punya idea apa untuk menulis. Dan FK tahu, gaya penulisan FK yang membosankan..

Sudah2.. Cukup2 la tuh..

FK punya banyak cerita yang nak dikongsi bersama kamu. Almaklum sudah 2bulan tidak menulis, pasti banyak cerita yang menarik..

Yang pastinya, kali ini FK nak mengekspresikan kerinduan FK pada warga convofair.. Convofair lagi.. haih.. Tapi memang benar, FK rinduuuuu sangat pada mereka..


rindu pada mereka.. thanks atas sambutan birthday FK dengan tepung itu.. mujur tiada telur..


very special thanks to fnb team for all your support towards convofair.. bergambar depan lori Vico.. Official Beverage Sponsor


FK bukan sahaja rindu pada mereka.. FK rindu pada kawan-kawan baru FK juga.. Mari kita lihat gambar-gambar mereka..

Para petugas treasure hunt di Kuala Woh.. Rindu pada Zezila dan juga Kekeen..

Zahid dan Dehaq.. Rakan-rakan gospen.. Juga sangat baik hati sebab concern atas perubahan emosi FK minggu sebelum convofair dulu..

Owh, tidak lupa juga pada seorang lagi ahi kelab gospen, Bo.. Sesungguhnya mereka ini kaki gospen yang sangat baik.. Kalau nak bergospen lepas ni jangan lupa ajak aku..

Ini pula Kamal.. Selepas ini adakah akan masih kedengaran "padia" dan juga "hang jumpak" ?? Pasti FK akan merindui 2frasa itu..

dan juga Skar (lelaki ini bernama Skar..) bukankah dia sangat cute?

dan semua komiti convofair 2008.. terima kasih kerana menjadi sebahagian dari hidup FK selama 2,3 bulan ini.. Lepas ni jangan lupa kepada FK..

erm, lamanya FK mengupdate blog ini.. Internet sangat suckss.. Tapi demi kamu, FK gigihkan juga diri ini.. Terima kasih semua..

Related Posts with Thumbnails