amanah

sudahkah anda melunaskan amanah yang diberikan?

FK bukanlah orang yang terbaik untuk menasihatkan orang tetapi selagi hidup apa salahnya kita saling berpesan-pesan.

FK pasti kita semua tahu maksud amanah. Tidak perlu FK nak ceritakan lagi. tetapi berapa ramai diantara kita yang menitikberatkan soal amanah.

antara contoh2 amanah yang berkait rapat dengan kita ialah apabila kita menyertai sesuatu event dan kita menerima amanah tersebut, kita perlu melaksanakan amanah yang diberikan sehingga selesai bukan separuh-separuh.

ataupun jika kita bertanding dalam pilihanraya kampus dan kita menang. sudah pasti kita memikul amanah dari pengundi2 kita. lalu kita perlu melaksanakan amanah itu dengan sepenuh hati.

jadi apa pula akibatnya jika kita tidak melaksanakan amanah yang diberikan?

rasullullah saw pernah bersabda yang bermaksud;

“Setiap kalian adalah pemimpin dan setiap pemimpin akan diminta pertanggungjawaban kelak di hari Kiamat, seorang pemimpin pemerintahan adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang rakyatnya, suami adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang anggota keluarganya, istri adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang rumah tangga suaminya serta anak-anaknya, dan seorang pembantu adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban tentang harta benda majikannya, ingatlah bahwa setiap kalian adalah pemimpin dan akan diminta pertanggungjawaban kelak di hari Kiamat.”

(HR Muttafaq ‘alaih, dalam Lu’lu wal Marjan hadits no. 1199)

di sini FK nak memberikan satu analogi supaya kita lebih faham maksud sebenar post FK kali ini.

katakanlah anda telah dilantik menjadi committee untuk hrm convofair, tidak kisahla head ke, assistant head ke atau committee biasa saja.

dan tugas2 hrm selain menguruskan sumber manusia sewaktu event berlangsung, hrm juga menguruskan famili day untuk mengeratkan silaturrahim antara committee dan tidak lupa untuk mengadakan majlis penghargaan yang sudah tentunya diadakan selepas event sebenar berlangsung.

dan dalam kebanyakkan event2, committee akan bertungkus lumus sebelum dan semasa event itu berlangsung untuk memastikan kelancaran event itu, tetapi bagaimana pula selepas event, sudah pasti ramai yang malas nak melakukan tugas kerana menyangka semuanya telah berakhir.

didalam kes hrm ini, adakah tugas mereka teah berakhir? sudah tentu tidak kerana mereka perlu menguruskan appreciation day seperti yang tertulis dalam portfolio mereka walaupon event sebenar telah berlangsung.

dan jika mereka tidak melakukannya, maka mereka tidak memenuhi amanah yang telah dipertanggungjawabkan kepada mereka.

lebih malang lagi apabila ada pihak lain yang terpaksa menguruskan majlis penghargaan itu walaupon mereka mungkin berkata tiada arahan dari pihak atasan. tetapi mereka perlu ingat, itu adalah amanah untuk mereka. mereka perlu ingat itu.

dan bagaimana pula jika mereka memberi alasan tidak tahu? apa kejadahnya tidak tahu sedangkan sudah comfirm majlis itu akan diadakan. dan tidak seorang pon ahli hrm ini yang ingin membantu pihak yang terpaksa menguruskan.

dan bayangkan jika ada antara ahli hrm ini yang bertanding pula untuk pilihan raya kampus dan menang pula.

wah berani2 nya dia. amanah yang sedia ada sudah tidak tertangung, inikan pula nak memikul amanah yang lebih besar. mungkin baginya dia sudah banyak pahala untuk dibazir2kan begitu sahaja.

sudahla amanah2 yang diberikan sebelum ini dilaksanakan bagai melepaskan batuk ditangga.

bagi FK, ahli hrm itu tidak layak untuk hadir ke majlis appreciation itu. itu hanya pendapat FK.

kesimpulannya, ramai diantara kita yang tidak sedar yang kita belum lagi melunaskan amanah lama sebelum memikul amanah yang baru pula.

renung2kan dan selamat beramal.

10 comments:

http://langkahsepi.wordpress.com 4 November 2008 2:23 PG  

entry pedas dan geram..
tak pa aku sokong ko..
teruskan pejuangan.. tiba jah......

Tanpa Nama 4 November 2008 3:32 PTG  

betul2. sestengah org pandang remeh je keje2 die wpon die sendiri yg nak masuk event tu.

i mean from my experience also ive seen lots of these people. they just want name...and then use it to find a bigger role. ni satu hal..

ade jugak yg masuk event konon2nye nak 'menjaga' event tu dr perbuatan2 yg x betul... but at last sbb niat diorg nak jaga event tu je...so diorg 'jaga' je la. smpi menyebabkan diorg buat tugas diorg as commitee tu smbil lewa smpi sgt myusahkn org lain.

for me.. ok la if u want to 'jaga' event tu (mcm la org lain jahat sgt smpi x bleh jaga event tu dr perbuatan x betul)... but your act by ignoring your real function as commitee or head.. actually memburukkn lagi reputasi korg n ape yg korg wakili.

ko nak jaga event lantak ko la..but do ur job properly la.. ur function in the team untuk buat keje..kalo nak 'jaga' sgt event tu pg jadi advisor la.. x yah buat keje. mengabaikn amanah untuk buat amanah yg lain.. nak buat..buat la semua sekali gus.

seriously i also very annoyed with this kind of people.. dah la team tu dipenuhi dgn org2 die... pastu wat2 poyo plak konon2 buat keje.. act mcm important person sgt.. come on la.. do your job.

jgn dok ckap je lbih... buat tarak. kalo mcm tu sume org jadi leader event...ckap je bende2 palsu and tabur janji2 palsu..cukup la...nanti org buat la.. pegi da!

ulasan pedas sebagai renungan...jgn termenung je... pikir and take action sekali

sekian..sorry and thank you

Firdaus Kamaruzaman 5 November 2008 1:23 PG  

betul.

dan orang2 yang macam ni hanya pandai bercakap. kalau cakap tu gempak siap kuar dalil2.

tapi mereka ni hanya berselindung disebalik dalil2 yang ducapkan.

FK bukan anti dalil ke apa tapi anti orang yang hanya pandai bercakap.

zad xx 5 November 2008 2:03 PG  

oh.
ak mcm knal je kt mamat nih.

huhu.

Tanpa Nama 5 November 2008 11:25 PTG  

MPP memang sucks...lain kali FK pun tak yah la join lagi event2 MPP yg dikuasai org2 die tu...

baik FK tido jer dalam bilek.

emm...FK tunai tak amanah2 FK..? i mean..bukan sekadar amanah event jer..contoh

1. amanah akademik. sungguh2 tak FK?
2. amanah dakwah. buat tak?

saja tnya. no heart feeling k

Firdaus Kamaruzaman 6 November 2008 2:01 PG  

eh buat.. tu kan amanah..

nak bukti?

biasalah dah exam week ni cari je FK kat irc mesti ada. tengah study. tak bersungguh namanya kat akademik tu..

erm amanah dakwah? kat post ni pon FK tgh berdakwah.. tak nampak ke..

Tanpa Nama 6 November 2008 2:22 PG  

FK..manusia ni tidak sempurna.
masing2 ada kelemahan.

sama2 lah kita memperbaiki diri dan pada masa yang sama memperingatkan orang lain untuk menjadi lebih baik

saya sokong jika FK akan teruskan post sebegini..ada unsur dakwah.

tp jgn bg contoh yg boleh menjejaskan reputasi orang lain.

utk komiti2 yg terlanjur membuat kesilapan...maafkanlah..berilah dia peluang untuk belajar darinya..

jangan sampai bila mereka ini berbuat silap..kita hukum dia dan kita memandang serong pula pada imej agama.

penggunaan perkataan "orang-orang dia" tu bg saya sangat tk baik..

saya tahu maksud awak orang RM kan?
ramai je yg buat silap..tp og mesti pandang budak RM je kan..

komiti2 bkn RM yg silap kita maafkan..tp kalau RM je..terus tukar mindset...seolah2 semua begitu..

last2..kita pandang serong pada Badan dakwah..sedangkan kelemahan manusia itu sendiri yg perlu di nilai..

apa2pun..teruskan berdakwah....

Firdaus Kamaruzaman 6 November 2008 2:43 PG  

cik tanpa nama yang baru, FK tidak mengunakan istilah 'orang2 dia', pengunjung yang meninggalkan komen yang menggunakannya..

dan disini FK nak tekankan seperti apa yang dah FK bg tau sebelum ni, FK tidak ada masalah dengan rm, FK cuma rasa jengkel dengan orang yang pendai bercakap berapi2 tapi takde hasil.

Tanpa Nama 6 November 2008 2:13 PTG  

jgn meggunakan nama agama untuk membenarkn tindakan diri sendiri yg x betul..

mmg betul.. manusia buat silap tp sudah ditegur. bile ditegur dan die betulkan so kite akn tutup cerita. its a mistake. we understand.

but...if kite tegur tp die masih x nak dgr. so ape impression ko kt org mcm tu? kite paham org buat mistake. tp berulang2 kali dan tidak dibetulkn thats why kite pon marah. sbb myusahkn org lain.

ttg konon2nye org nampak "org2 die" je buat salah.. ye la.. people expect u to be better because u sendiri yg nak bwak msj bagus. but if u cannot manage something that simple....dtg wat keje event ke....that even a average person can do it.. people will judge. u should be better. u yg nak bawak msj bagus.. tp u x tunjukkan teladan yg bagus. sbb tu org ckap ckap x serupa bikin.... ckap je berapi.. action takde.

kite x expect a person to be perfect. but if u think that u dont fit enough to ambil amanah tu .. xpayah ambil.

lastly BE MATURED. ape kes ko serang peribadi org lain.... xde idea lain ke? we critisize action org tu.. and we dont critize personal and preibadi org. this is not the place to critize peribadi.

sorry if insulted, a sincere comment always hurt.

http://langkahsepi.wordpress.com 6 November 2008 2:46 PTG  

kalo matured silah tinggalkan komen dengan nama, baru lah dikatakn matured. huhuhu

Related Posts with Thumbnails