Ahad

Dah pukul 7.05 pagi. Seperti biasa aku tak tido lagi. Tak boleh lelap. Agaknya sebab baru makan kueh tiaw gorang dekat mapley lepas tengok wayang tadi. Elok jugak, takde la aku termiss or sengaja miss semayang subuh. Astaghfirullah alazim.

Kalau hari ahad camni, seingat aku masa aku sekolah dulu, lepas semayang subuh mesti ada kuliah subuh. Dan memang comfirmla ramai yang tersengguk sengguk dengar. Ramai jugak yang tido menyandar pada dinding dinding masjid. Budak sekolah asrama ni kan kalau ada masa je mesti nak tido. Tak paham betul aku. Memang trend agaknya.

Itu kalau ada ustaz ke warden jaga. Kalau takde tu biasanya budak2 form 4,5 lebih suka sodorm. Solat dalam dorm. Sodorm. Lebih afdal katanya. Boleh cepat tido balik. Tak pon boleh cepat sarapan mee goreng kat dewan makan. Aku suka betul mee goreng kat dewan makan masa hari ahad. Lebih sedap dari biasa.

Hari ahad jugak ada inspection dorm. Kenala kemas dorm. Tapi bagi aku dan rakan rakan seangkatan. Ala kadar cukupla. Bersederhana. Pastu ada gotong royong. Comfirm2 la yang dah senior ni tak turun. Tido balik sampai tiba waktu makan tengahari.

Kalau tak tido sampai tengahari pon, pukul 10 tu ramai je yang berpusu pusu pegi kantin cari makanan. Kebulur je budak asrama ni. Tak pon fly pegi cari nasi lemak kat luar kan. Ntah apa apa.

Bagi nak lebih cool tu kononnya, pukul 10 pagi tu kena dengar carta era. Hot gila carta era sebab ramai budak budak dengar. Memang tak boleh nak miss la. Siap salin lagi kedudukan carta untuk dibincangkan bersama kawan kawan.

Petang lepas semayang zohor. Tido balik. Biasala hari ahad. Bagi yang terlebih rajin tu, buat homework kononnya.

Malam pulak ada prep. Masa ni lah nak tiru semua homework yang tak siap yang nak kena hantar esok paginya. Kau gila kalau tak siap. Nak kena jerit dengan Cikgu Rafidah suh berdiri atas kerusi sambil dia marah marah sampai kelas kat hujung sekali boleh dengar tambah tambah kelas kau memang dah hujung. Hujung ke hujung boleh dengar.









Ok sekian. Cute kan jadi budak asrama yang asyik tido pastu makan. Alololo. Aku tak. Sebab aku tak cute. Aku kacak je.

2 comments:

hafizKAMID 18 Januari 2010 10:10 PG  

diari ahad aku time form 5:
1. sodorm
2. tido balik
3. basuh baju
4. carik makan kt kantin
5. lepak kt kelas sambil dgr walkman
6. lunch
7. zohor
8. study pastu tetido
9. asar + minum petang
10. main
11. makan malam
12. maadi + maghrib + isyak
13. prep

Firdaus Kamaruzaman 18 Januari 2010 5:51 PTG  

jawa feel2 sentimental je sejak hari jumaat..

Related Posts with Thumbnails